Hoe je EPC-waarde verbeteren?

In het Renovatiepact staat dat tegen 2050 alle woningen energiezuinig moeten zijn. Met andere woorden: je woning moet EPC-label A hebben. Maar daarvoor moeten de woningen in Vlaanderen nog sterk uit hun pijp komen. Op dit moment heeft slechts een vijftal procent van de woningen EPC-label A. Omdat er nog een lange weg te gaan is, vind je hieronder zes ingrepen die je kan uitvoeren om je EPC te verbeteren en een energiezuinige woning te bekomen.

Wat is EPC?

EPC staat voor energieprestatiecertificaat. Het is een document dat je voorlegt bij de verkoop of verhuur van je woning dat met een score aantoont hoe energiezuinig je woning is. Hoe lager de EPC-score, hoe energiezuiniger je woning. Die score wordt ook nog uitgedrukt in letters gaande van het donkergroene energielabel A+ (je verbruikt minder dan 0 kWh/m² per jaar) tot het rode energielabel F (je verbruikt meer dan 500 kWh/m² per jaar).

epc verbeteren - persoon plaatst isolatie

Hoe wordt het EPC berekend?

De berekening van het EPC wordt uitgevoerd door een energiedeskundige die een rapport opstelt. Die persoon neemt je woning onder de loep op vlak van isolatie, verwarming, ventilatie, etc. en geeft je woning een score. Daarbij wordt er ook rekening gehouden met het type woning. Een vrijstaande woning wordt niet op dezelfde manier beoordeeld als een rijhuis. 

Hoe je EPC-waarde verbeteren?

1. Raamisolatie

Een groot tochtgat van je woning zijn de ramen. Vooral in oude huizen is er nog enkel glas aanwezig dat voor bijna geen isolatie zorgt. Het positieve nieuws is wel dat de meeste woningen nu over dubbel glas beschikken sinds de verplichting in 2020 over de dubbelglasnorm. Wil je nog beter isoleren, dan kan je ook kiezen voor driedubbel glas of hoogrendementsglas

2. Buitenmuren isoleren

Ook je buitenmuren isoleren heeft een indrukwekkend resultaat op je EPC, en staat ongeveer gelijkwaardig aan de isolatie van je ramen en deuren.

epc verbeteren - huis in stellingen isolatie buitenmuren
Bron: insung yoon – Unsplash

3. Dakisolatie

Warme lucht stijgt en kan dus gemakkelijk verloren gaan via je dak. Is je dak nog niet geïsoleerd of slecht geïsoleerd? Dan kan je je EPC tot 30% verlagen als je dat wel doet. Het is daarom een van de meest efficiënte manieren om je EPC te verbeteren.

4. Vloerisolatie

Niet enkel gaat de warmte verloren via je dak, maar ook via je vloer. Als het gaat over een bestaande vloer, dan is het niet altijd de evidentie zelve om te isoleren. Ofwel breek je de vloer uit ofwel plaats je een nieuwe vloer bovenop de bestaande. Bij dat laatste verhoog je dan wel je vloer, waardoor de deuropeningen en ramen niet meer op de correcte hoogte zitten. Weet dus dat dit een dure kost is.

epc verbeteren - huizen met zonnepanelen in groen veld
Bron: K8 - Unsplash

5. Condensatieketel

Verwarmingsketels ouder dan 15 jaar zijn niet energiezuinig en vervang je best door een nieuwe condensatieketel. Daarmee bespaar je al snel 10% tot wel 30%. De investering van ongeveer € 5.000 voor een nieuwe condensatieketel verdien je dan ook snel terug.   

6. Hernieuwbare energie

Wek je zelf je energie op? Dan wordt dat ook beloond! Denk maar aan warmtepompen, zonnepanelen, zonneboilers, etc. Die beïnvloeden je EPC op een positieve manier.

EPC-premie

Al dat werk levert natuurlijk ook iets op. Ten eerste wordt je huis energiezuiniger en ten tweede maak je kans op een premie. Die premie is in het leven geroepen op 1 januari 2021. Als je binnen de 5 jaar renovaties uitvoert die je woning van EPC-label D, E of F opkrikken naar label A, B of C, dan krijg je een premie tussen de € 2.500 en € 5.000. De grootte van de premie is afhankelijk van het type woning en het beoogde EPC-label.

Nog meer info over isoleren en energiezuinig wonen?

Schrijf je dan in op onze maandelijkse nieuwsbrief of verdiep je in een van de onderstaande blogs.

Scroll naar top