Wonen in een containerwoning: de voor- en nadelen

Woon jij al in een containerwoning? Waar vroeger een container nog de functie had om goederen in te transporteren, vinden sommige containers nu ook hun weg naar de huizenmarkt. De containerwoning: van herbestemming gesproken!

Wat is een containerwoning?

Een containerwoning bestaat uit één of meerdere (zee)containers. Doorgaans hebben ze een standaard afmeting van 12 m lang en 2,5 m breed. Vaak wordt een enkele container gebruikt als containerwoning, waardoor je slechts woont op een oppervlakte van ongeveer 30m² en dus leeft in een tiny house! Maar dat moet niet altijd het geval zijn, want je kan ze ook stapelen zoals legoblokken! Dat is niet de gemakkelijkste opgave, want de containers moeten perfect op elkaar aansluiten. Maar je kan er dus wel alle richtingen mee uit!

Wat zegt de wet over containerwoningen?

Elke gemeente heeft zo zijn eigen voorschriften in België waardoor de administratie soms verwarrend wordt. Wat wel zeker is, is dat je een omgevingsvergunning moet aanvragen bij het plaatsen van een containerwoning. Een bijkomend punt is dat je ook moet voldoen aan alle EPB-eisen als je woning groter is dan 50m². In vele tiny houses, zoals een containerwoning, hoeft dit dus eigenlijk nog niet. Maar wie slim genoeg is, weet dat hij zijn container best ook isoleert. 

Voor- en nadelen van een containerwoning

Containerwoning grijze containers
Bron: Jason Leung - Unsplash

Voordelen van een containerwoning

  • Ecologisch: door te wonen in een container doe je aan herbestemming. Wat vroeger een restproduct was van de scheepsvaartindustrie, wordt nu een gloednieuwe woning.
  • Duurzaam: de stalen constructie van een (zee)container is letterlijk ijzersterk. Ze is bedoeld om lang mee te gaan en de tand des tijds te doorstaan
  • Zelfdragend: in de meeste gevallen heb je geen fundering nodig als je een containerwoning plaatst. Neem dit wel met een korreltje zout, want het hangt af van de ondergrond en hoeveel verdiepingen je hebt.
  • Verplaatsbaar: een containerwoning is gemakkelijk te plaatsen en verplaatsen, wat ideaal is voor tijdelijke huisvesting.
  • Bouwtijd: je kan een containerwoning vergelijken met een soort prefab woning omdat ze een korte bouwtijd heeft. De bouwinspecties worden vaak al uitgevoerd in de fabriek zelf, waardoor het verbouwproces versnelt.
containerwoning in het bos
Bron: Jed Owen – Unsplash

Nadelen van een containerwoning

  • Laag aanbod: op dit moment zijn er nog maar weinig bouwbedrijven die actief zijn in containerwoningen.
  • Inrichting: qua inrichting moet een containerwoning niet onderdoen voor een ‘standaard’ woning. De kosten voor de inrichting blijven wel gelijklopen met een gewone woning en zijn dus niet goedkoper.
  • Structurele problemen: een container is ontzettend stevig op de hoeken, maar niet zozeer aan alle andere randen. Steek je bijvoorbeeld een groot raampartij? Dan moet je versteviging voorzien daar waar het raam zit. Of bouw je een tweede verdieping op de container, voorzie dan extra versteviging op alle plaatsen waar geen hoek is.
  • Ruimte: de lengte van een container valt best mee (12 meter), maar het is vooral de breedte die parten speelt (2,5 meter). Containers zijn redelijk smal omdat ze ook getransporteerd werden op treinen.
  • Isolatie: om een containerwoning te isoleren moet je langs de buitenkant te werk gaan omdat binnenin de ruimte al beperkt genoeg is. Vaak wordt er een laag isolatieschuim tegen de buitenwand gespoten, waardoor de charme van de zeecontainer verdwijnt.

Kostprijs van een containerwoning

Gemiddeld moet je voor een containerwoning zo’n €1.000/m² rekenen. Voor een tiny house van 30m² betaal je dus zo’n € 30.000. Voor een volwaardige woning van 130m² betaal je € 130.000. In dat bedrag zit wel nog niet de afwerking of de grond ingerekend. Bij afwerking op maat mag je ongeveer nog eens hetzelfde bedrag rekenen en zie je dus je uitgaven verdubbelen. Al bij al kom je dan nog net iets goedkoper uit dan een normaal huis.

Nog meer weten over atypische woningen?

Schrijf je dan in op de maandelijkse nieuwsbrief of lees een van de onderstaande blogs.

Scroll naar top