Dit moet je weten over warmtepompen

Wil jij de wereld redden? Dan kan je maar beter inzetten op duurzame energiebronnen. En een warmtepomp is er zo eentje! Want een warmtepomp haalt zijn energie uit zijn omgeving en zet die om in warmte. Ideaal om je ecologische voetafdruk te verkleinen.

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp is eigenlijk een gesloten circuit waarbij warmte wordt getransporteerd via koelvloeistof. Dankzij het lage kookpunt van koelvloeistof verdampt deze als ze in aanraking komt met de warmte uit de grond, lucht of water. Die damp vindt zijn weg richting de woning en wordt opgevangen in een compressor waar de verdampte koelvloeistof wordt samengeperst en dus een nog hogere temperatuur bereikt. Daarna komt de damp in een condensor terecht waar hij zijn warmte afgeeft aan de verwarmingsinstallatie. Ten slotte verlaagt een ontspanningswiel de druk opnieuw zodat de koelvloeistof afkoelt en condenseert. Op die manier kan de cyclus opnieuw beginnen.

Verwarming warmtepomp
Bron: Graes Magazine - Unsplash

Welke soorten warmtepompen zijn er?

Je kan verschillende warmtepompen onderscheiden afhankelijk van de warmtebron en het warmte-afgiftesysteem:

  • Lucht/lucht-warmtepompen bestaan uit een buitenunit en een of meerdere binnenunits. De buitenunit onttrekt de warmte aan de buitenlucht en de binnenunits blazen deze warmte in de woning. Het handige aan een lucht/lucht-warmtepomp is dat ze in de zomer ook koude lucht kan binnenblazen zodat het als een aircosysteem functioneert.
  • Lucht/water-warmtepompen onttrekken de warmte eveneens aan de buitenlucht, maar die warmte wordt via een gesloten watercircuit afgegeven aan het warmtesysteem in huis
  • Water/water-warmtepompen onttrekken warmte aan het grondwater en voeren wederom de warmte naar het warmtesysteem in huis via een gesloten watercircuit. Voor dit type warmtepomp zijn wel grondboringen nodig.
  • Geothermische warmtepomp (of grond/water-warmtepompen) halen de warmte uit de grond dat wordt opgevangen via een captatienet. De warmte wordt afgegeven in het verwarmingssysteem in huis via een gesloten watercircuit. Hoe dieper het captatienet, hoe meer warmte het kan opnemen.

Meer weten over verwarmen?

Schrijf je dan in op de maandelijkse nieuwsbrief of lees onderstaande blogs.

Scroll naar top