Wat is (ver)kopen op lijfrente?

Kopen of verkopen op lijfrente is niet de meest alledaagse manier van een huis (ver)kopen, maar kan zeker interessant zijn voor jou. Kopen of verkopen of lijfrente heeft wel een ietwat luguber kantje dat je best kan omschrijven als ‘de ene zijn dood is de ander zijn brood’.

Wat is lijfrente?

Als je koopt op lijfrente betaal je niet de hele som van de woning in één keer, maar betaal je maandelijks een bedrag aan de verkoper die het vruchtgebruik blijft behouden tot zijn overlijden. Na het overlijden van de verkoper hoef je de maandelijkse rente niet meer te betalen en word je volledige eigenaar van de woning. Anders gezegd: de lijfrente vervalt en je intrekken in de woning.

zuiderse woning - lijfrente
Bron: John Joumaa – Unsplash

Maar deze definitie van lijfrente is flexibel waardoor er verschillende kanttekeningen bij moeten worden gemaakt:De verkoper blijft niet altijd het vruchtgebruik behouden. Afhankelijk van je contract kan de koper ook meteen over de volle eigendom beschikken. 

 • De maandelijkse rente die je betaalt kan van beperkte of onbeperkte duur zijn. Bij een beperkte duur spreek je een bepaalde datum af met de verkoper wanneer de rente stopt. Bij onbeperkte duur blijf je de maandelijkse som betalen tot de verkoper komt te overlijden.
 • Bij leefrente wordt er vaak een ‘boeket’ aangerekend. Dat is een soort voorschot die je betaalt op de woning van zo’n 10 tot 20%.
 • De rente kan al dan niet geïndexeerd worden.
woning rode gevel - lijfrente
Bron: Joss Woohead – Unsplash

Voor- en nadelen bij verkopen op lijfrente?

Voordelen

 • Indien je als verkoper het vruchtgebruik blijft behouden, kan je levenslang genieten van je woning zonder ze ooit te hoeven verlaten.
 • Je ontvangen een stabiel financieel inkomen.
 • Nog een financieel voordeel is dat je rente niet belast wordt door de fiscus omdat het niet wordt beschouwd als een inkomen. Daardoor word je belastbaar inkomen ook niet verhoogd.
 • Als de rente jaarlijks geïndexeerd wordt, hoef je je ook geen zorgen te maken over je levenskwaliteit.

Nadelen

 • Met lijfrente verkoop je je woning en ben je dus ook geen eigenaar meer. Dat wil ook zeggen dat je na het overlijden niks kan achterlaten als erfenis.
 • In de meeste gevallen van lijfrente wordt er een einddatum gezet op de te betalen maandelijkse som. Als je nog leeft na die datum, krijg je ook geen maandelijkse rente meer, waardoor je stabiel inkomen vervalt. Je mag wel blijven wonen in de woning.
 • Net zoals op de huurmarkt loop je de kans dat je met wanbetalers zit. Maar om zulke situaties tegen te gaan, kan je ook maatregelen voorzien in het contract om wanbetalingen tegen te gaan. Dat heet een contract met ‘ontbindend beding’. Dat wil zeggen dat je opnieuw eigenaar wordt van de woning in geval van wanbetalingen. De betaling die wel al zijn gebeurd, behoud je als schadevergoeding.

Voor- en nadelen bij kopen op lijfrente?

Voordelen

 • Kopen op lijfrente is een gokspel. En als je goed gokt, kan je heel wat profijt doen. Met andere woorden: als de verkoper niet lang meer leeft, heb je een woning gekocht aan een lage prijs.
 • Als koper hoef je ook niet altijd naar de bank te gaan voor een lening. Enkel bij een boeket, een soort voorschot, hoef je eventueel naar de bank te gaan.
 • Kopen op lijfrente is een alternatieve manier van beleggen. De vastgoedprijzen blijven stijgen dus daar zit je al goed. En mits wat geluk koop je ook een woning aan een scherpe prijs.
woning in veld en bos - lijfrente
Bron: John Joumaa – Unsplash

Nadelen

 • Lijfrente een gokspel waarbij je ook kan verliezen. De verkoper kan bijvoorbeeld langer leven dan gedacht. In dat geval zal je allicht te veel betalen voor je woning. Je kan je daarvoor wel indekken en een bepaalde datum afspreken waarbij je de maandelijkse betaling stopzet.
 • Als toevoeging daarbij ben je dus ook onzeker wanneer je de woning kan betrekken.
 • Lijfrente is niet fiscaal aftrekbaar
 • Aangezien de koper ook de eigenaar wordt, staat die ook in voor de grote herstellingswerken van de woning. De kleinere werken zijn voor de persoon die het vruchtgebruik geniet.

Zit je met nog meer vastgoedtermen waar je niks van verstaat?

Lees dan onderstaande blogs of laat je informeren door onze maandelijkse nieuwsbrief!

Scroll naar top