Wat is hoogrendementsglas?

Het verschil tussen enkel en dubbel glas ken je allicht wel. Maar ben jij ook op de hoogte van hoogrendementsglas?

Wat is dat nu, hoogrendementsglas?

Hoogrendementsglas is een glasplaat die bestaat uit twee of drie platen waarbij de spouw (de ruimte tussen de platen) is opgevuld met een gas voor betere isolatie. Bij standaard beglazing is dit opgevuld met lucht. Daarnaast wordt er bij hoogrendementsglas aan de binnenkant van een glasplaat een metaalcoating aangebracht. De combinatie van het gas en de metaalcoating zorgen ervoor dat de warmte binnen blijft, maar wel nog zonlicht doorlaat.

Welke soorten hoogrendementsglas zijn er?

Er zijn drie verschillende types hoogrendementsglas: HR+, HR++ en HR+++. De plusjes tonen aan hoe goed elke type isoleert. Hoe meer plusjes, hoe beter de isolatie.

HR+

Bij dit type hoogrendementsglas is de spouw nog gevuld met lucht, maar is er wel een metaalcoating aangebracht op de binnenkant van een glasplaat. Die plaat coating zorgt ervoor dat 90% van de warmte wordt teruggekaatst.

HR++

Een extra plus wil zeggen dat er naast de coating, de spouw ook gevuld is met een argongas voor een nog betere isolatie.

gebouw uit glas met reflectie zon
Bron: Joel Filipe – Unsplash

HR+++

Hoogrendementsglas met drie plusjes wil zeggen dat de glasplaat bestaat uit drie platen (dus driedubbelglas) in plaats van twee platen (dubbel glas). Dat betekent dus ook dat er een dubbele spouw is gevuld met argongas en dat er twee lagen gecoat zijn. Dit type isoleert het best.

Wat zijn de voordelen van hoogrendementsglas?

Het grootste voordeel van hoogrendementsglas is natuurlijk dat het zo goed isoleert, tot wel 6 keer beter dan enkel glas en 3 keer beter dan dubbel glas. Als gevolg is hoogrendementsglas dus ook energiebesparend omdat je er minder warmte via je ramen verloren gaat.
Door de hoge isolatiewaarde is hoogrendementsglas ook een investering die je terugverdient. Vervang je standaard dubbele beglazing door HR++-beglazing, dan bespaar je gemiddeld € 250 per jaar. Na 6 à 7 jaar heb je je ruiten volledig terugverdiend.

Meer weten over isolerende materialen?

Dan geven we graag een woordje uitleg in onze andere blogs of onze nieuwsbrief!

Scroll naar top