Is jouw woning energiezuinig? Doe de BENOvatietest!

BENOveren staat voor beter renoveren. Niet gewoon renoveren, maar beter renoveren en je woning zo energiezuinig mogelijk te maken. Heeft jouw woning nood aan een BENOvatie? Ontdek het hier!

Wat is BENOveren?

Een BENOvatie betekent dat je je woning drastisch verbetert inzake je energieverbruik. Je verbetert ze in zo’n mate dat je energieprestatie even goed is, of zelfs beter, dan de huidige nieuwbouwwoningen. Zo’n BENOvatie kan je op twee manieren bekomen:

Benoveren - nieuwbouwappartementen
Bron: Wiktor Karkocha - Unsplash
  1. Het ‘omhulsel’ van je huis (dak, muren, ramen, vloeren, etc.) zodanig isoleren dat je het een bepaalde isolatiewaarde, ook wel U-waarde genoemd, niet overschrijdt en je verwarmen met een energiezuinige installatie.
  2. Je woning renoveren zodat het E-peil maximaal E60 bedraagt.

Waarom BENOveren?

Meer dan de helft van de woningen in Vlaanderen zijn gebouwd vóór 1970. In die periode was er nog niet eens sprake van je huis isoleren. Bij deze sterk verouderde woningen, moet je dus heel wat extra stoken wil je een aangename temperatuur in huis bekomen, wat duur en milieuonvriendelijk is.

Bovendien komt er in 2023 een renovatieplicht voor alle energieverslindende woningen in België. Dat wil zeggen dat woningen met een EPC-label E of hoger de handen uit de mouwen zullen moeten steken om aan deze eis te voldoen.

De ultieme doelstelling is dat in 2050 alle woningen energiezuinig zijn. Dat werd besloten in het renovatiepact van 2020.

Benoveren - muur gevuld met isolatie
Bron: Charles Deluvio - Unsplash

Doe de BENOvatietest

Benieuwd of jouw woning aan een BENOvatie toe is? Met de BENOvatietest vul je een vragenlijst in en op basis van je antwoorden krijgen je een rapport toegestuurd. Hier ontdek je hoe goed of slecht je woning scoort, wat de pijnpunten zijn en welke aanpassingen prioritair zijn.

Zoek je naar andere manieren om je woning energiezuinig te maken?

Dan geven we je graag onze tips mee in onze maandelijkse nieuwsbrief. Of start met een van onderstaande blogs.

Scroll naar top