Vloer renoveren: uitbreken en isoleren

Een te renoveren woning gekocht? Dan zal je zeker en vast ook de vloer onder handen moeten nemen. Ofwel door ze volledig uit te breken en opnieuw te isoleren. Of misschien valt de staat van de vloer nog best mee en kan je ze isoleren zonder te breken.

Je vloer isoleren zonder uitbreken

  • Vloer isoleren via de (kruip)kelder
    Heb je een (kruip)kelder in je woning, dan ben je zowel benadeeld als bevoordeeld. Het nadeel is dat een kruipkelder tijdens de winter ontzettend koud kan worden, zelf tot aan het vriespunt, waardoor er veel warmteverlies plaatsvindt via de vloer. Het positieve is dan weer dat je gemakkelijk kan isoleren. Dat doe je door isolatieplaten te bevestigen aan het plafond van de kelder. Je kan op het probleem stuiten dat er allerlei leidingen aan het plafond van je kelder zitten, maar dat kan je makkelijk oplossen door te isoleren met schuim.
houten vloer met spiegel en planten
Bron: Beazy - Unsplash
  • Isoleren bovenop de bestaande vloer.
    Heb je het geluk niet van een (kruip)kelder? Dan is de enige optie om langs de bovenkant te isoleren, ten minste als je je huidige vloer niet wil uitbreken. Vaak egaliseert een vakman eerst de huidige vloer, zodat alles mooi vlak ligt. Daarna kan het isolatiemateriaal gelegd worden. Je kan bij isolatie op een bestaande vloer best isolatiemateriaal gebruik met een hoge waarde. Een hoge waarde betekent dat het isolatiemateriaal ook dunner is, zodat je niet teveel in de hoogte gaat.

Je vloer isoleren met uitbreken

Een laatste optie om je vloer te isoleren is door ze eerst uit te breken en daar isolatie te voorzien. Let wel op met de verschillende leidingen die onder je vloer lopen zodat je ze niet raakt. Een expert inschakelen is daarom geen slecht idee. Grijp ook je kans om tijdens een volledige vloerrenovatie vloerverwarming te voorzien bovenop de isolatie.

Zit je met nog vragen over je vloer?

Schrijf je in op de nieuwsbrief of lees onderstaande blogs voor meer informatie over vloeren.

Scroll naar top