Welke soorten isolatiemateriaal bestaan er?

Leef jij in isolatie? Niet in een of andere grot in de Pyreneeën uiteraard, wel in een geïsoleerde woning. En de isolatie die daarvoor wordt gebruikt, komt in heel wat varianten en vormen voorm. Daarom zetten we ze nog even op een rijtje.

Minerale wol als isolatiemateriaal

Minerale wol bestaat uit gesponnen draden van gesmolten glas of steen. Die miljoenen draden worden bijeengehouden door hars. Dankzij hun soepele structuur is minerale wol ideaal bij het opvullen van onregelmatige oppervlakken. Bovendien kunnen ze ook vervaardigd worden tot platen of dekens. Minerale wol staat vooral bekend voor zijn warmte-isolerende eigenschappen, is geluidsabsorberend en niet brandbaar. Pas wel op dat het isolatiemateriaal niet in contact komt met water, want dan verliest het zijn geluidsisolerende eigenschappen.

Vergeet zeker niet om handschoenen te dragen en een mondmasker bij het plaatsen van minerale wol. Dat product kan makkelijk irritatie en jeuk veroorzaken.

  • Steenwol: Steenwol wordt gesponnen uit een gesteente, meestal van vulkanische aard (basalt of dolomiet). Het wordt eerst gesmolten en gesponnen tot fijne wol om nadien bijeen gehouden te worden met hars.
  • Glaswol: Zoals de naam al doet vermoeden is glaswol gesponnen uit glas of zand. Net zoals steenwol worden de miljoenen fijne strengen bijeengehouden door hars. Glaswol is bovendien een van de meest gebruikte isolatiematerialen.
isolatiemateriaal tussen houten muur

Kunststof als isolatiemateriaal

Kunststoffen isolatiemateriaal onderscheidt zich door de chemische verbindingen die niet in de natuur voorkomen. Dat soort isolatiemateriaal is iets minder flexibel dan minerale wollen, maar isoleert wel beter. Daardoor hoeven ze niet zo dik te zijn. Bovendien is kunststoffen isolatiemateriaal waterafstotend waardoor ze ook in vochtige ruimtes geplaatst kunnen worden.

  • EPS: EPS of geëxpandeerd polystyreen, ook wel beter bekend als piepschuim is een van de goedkoopste isolatiematerialen. Het lagere prijskaartje heeft wel enkele gevolgen. Het heeft een lagere isolatiewaarde en is ook brandbaar. Het grote voordeel ervan is wel dat ze rot- en schimmelvrij zijn. Bovendien kunnen ze ook worden gerecycleerd.
  • XPS: Geëxtrudeerd polystyreen is vergelijkbaar met EPS maar heeft een betere isolatiewaarde. Het komt daardoor ook iets duurder uit. Het grote nadeel aan XPS is dat de platen zeer brandbaar zijn. Ze worden echter vaak in vochtige omgevingen gebruikt door hun waterafstotende eigenschappen.
  • PUR en PIR schuim: PUR en PIR is een hardschuim dat gespoten wordt. PIR is een verbeterde versie van PUR, maar is zeer vergelijkbaar. Een van de grote verschillen is dat PIR minder chloride bevat, waardoor het brandveiliger is. Het hardschuim kan wel tot 25 maal zijn oorspronkelijke volume uitzetten. Het is dan ook een van de betere isolators.

Duurzaam en natuurlijk isolatiemateriaal

Ecologie wordt steeds belangrijker. Daarom zijn er ook enkele isolatiematerialen die een puur natuurlijke oorsprong hebben. Uiteraard zijn die dan ook milieuvriendelijk en biologisch afbreekbaar. Bovendien zijn natuurlijke isolatiematerialen perfecte warmte-isolators.

  • Cellulose: Cellulose is een natuurlijk isolatiemateriaal in de vorm van vlokken gemaakt van oud papier. Ze helpen vooral bij thermische en geluidsisolatie. Het is niet aangeraden om dit soort isolatie aan te brengen bij spouwmuren of de kelder omdat ze vocht kunnen opnemen.
  • Houtwol: Houtkrullen afkomstig van bosontginning vormen het uiteindelijke houtwol. Houtwol heeft een hoge warmteopslagcapaciteit waardoor de warmte in de zomer buiten blijft en wordt vastgehouden in de winter.
  • Hennep: Net zoals houtwol houdt hennep je huis koel in de zomer en warm in de winter.
  • Schelpen: Schelpen worden veelal gebruikt voor bodemisolatie en hebben een positieve invloed op de vochtigheidsgraad in huis. Ze hebben wel een relatief lage isolatiewaarde.

Wil je zelf graag de handige Harry uithangen?

Schrijf je dan in op de maandelijkse nieuwsbrief of haal inspiratie uit onze blogs!

Scroll naar top