Zo krijg je een onderhoudsvriendelijke tuin

Heb je een tuin, maar niet bepaald groene vingers en nog minder tijd? Dan kan je misschien overwegen om een onderhoudsvriendelijke tuin aan te leggen. Zo heb je toch een prachtige tuin, maar hoef je je niet echt in te spannen. Ideaal!

Planning

Een goede planning is half gewonnen. Deel daarom je tuin in zodat je een duidelijk overzicht hebt. Een vaak gehanteerd principe is om twee derde groen te voorzien en een derde verharding. Bij dat twee derde groen moet je rekening houden met het type plant en waar ze staan. De ene plant kan bijvoorbeeld beter tegen de zon dan de andere. Als elke plant een correct plaatsje heeft gekregen zullen ze ook veel minder onderhoud vragen.

Onderhoudsvriendelijke planten

Nu je eenmaal een goede planning hebt, is het tijd om je planten te kiezen:

  • Ga voor wintergroene planten: dit soort vegetatie blijft het hele jaar groen én verliest zijn bladeren niet. Geen vallende bladeren is beduidend minder opruimwerk.
  • Ga voor vaste planten: vaste planten kan je rustig laten staan in plaats van elk jaar nieuwe te zaaien.
  • Ga voor traag groeiende planten: planten die traag groeien hoef je ook niet gauw te snoeien en zijn dus onderhoudsvriendelijk.
wilde tuin met klinkerpad

Planten in groep

Eens je effectief gaat planten zet je je groen best in een grote groep tesamen. Als je elk stukje vegetatie afzonderlijk plant, zal je ook elk plantje afzonderlijk moeten verzorgen. Zet ze in groep en je hoeft maar één taak uit te voeren. Zet een groep planten ook niet te ver uit elkaar. Op die manier kunnen ze dichtgroeien waardoor onkruid geen kans maakt. 

twee oudere personen die babbelen in een tuin

Nooit meer onkruid

Onkruid hoort niet thuis in een onderhoudsvriendelijke tuin. Gelukkig is het makkelijk te verdelgen met een simpel trucje: planten met planten bestrijden. Een bodembedekker is hier ideaal voor. Deze lage, snelgroeiende planten vullen meteen kale plekken in je tuin op en vormen een dicht tapijt. Op die manier maakt onkruid geen schijn van kans om te groeien

Een andere oplossing is om mulch te strooien tussen je planten. Mulch is een mix van takjes, bladeren, houtsnippers, stro etc. dat de aarde afdekt. Deze ontstaat vanzelf in de natuur, maar komt niet echt voor in een tuin. 

Meer tuinadvies nodig?

Laat je groene vingers los op onze blogs of laat ze klikken op ‘schrijf je in op de nieuwsbrief’!

Scroll naar top