Hoe onkruid voorkomen in je tuin?

Je hebt net je tuin onder handen genomen, al het onkruid uitgetrokken, maar de volgende dag zie je al terug de eerste, verse scheuten onkruid uit de grond komen. Hoe is dat toch mogelijk! Deze groene indringers kunnen hardnekkiger zijn dan je denkt, dus daar moeten we iets aan doen. Hieronder vind je tips om onkruid te voorkomen en te verwijderen. 

Onkruid voorkomen

  • Mulchlaag
    Mulch is een laag schors die je aanbrengt op de bodem zodat het zonlicht niet tot op de grond eronder reikt. Op die manier heeft onkruid geen kans om te kiemen. Voor je een mulchlaag legt, verwijder je eerst best het onkruid dat er nog groeit. Nadien breng je de mulchlaag aan. De dikte van de laag kan variëren ten opzichte van de dikte van je schors die je gebruikt. Voor fijn schors breng je een laag aan van zo’n 3-5cm dik. Grovere schors zo’n 10cm. Dat komt omdat grovere schors meer zonlicht doorlaat. Om het jaar moet je wel eens wieden voor onkruid dat er toch is doorgekomen en moet je de laag terug wat aandikken, want mulch verandert langzaamaan in compost.
Mulchlaag tegen onkruid
Bron: Courtney Smith – Unsplash
  • Groene bodembedekkers
    In plaats van een mulchlaag, kan je onkruid ook bestrijden met andere planten: snelgroeiende wintergroene bodembedekkers. Deze plantensoorten hebben wat hetzelfde effect als mulch omdat ze de bodem ook gaan afschermen van de zon. Je plant best wel verschillende bodembedekkers door elkaar, zodat ze minder rap last krijgen van ziektes en plagen.

  • Antiworteldoek
    Ten slotte kan je ook kiezen voor een antiworteldoek. Wederom creëert dit hetzelfde effect waarbij zonlicht niet tot aan de bodem geraakt, maar wel nog water en lucht doorlaat. Bij een antiworteldoek laat je een opening voor de planten die je wel wilt. Je kan eventueel het doek dan nog bedekken met mulch voor de esthetische waarde.
Groeiend onkruid langs een muur
Bron: Courtney Smith – Unsplash

Onkruid verwijderen

  • Schoffelen
    Bij schoffelen maak je het onkruid los uit de grond en tegelijkertijd maak je de grond zelf ook los. Dat zorgt ervoor dat je het onkruid makkelijk kan verwijderen. Bovendien drogen de wortels ook rapper uit omdat ze niet meer in de grond zitten. Schoffelen doe je best bij droog weer.
  • Wieden
    De manier die iedereen wel kent, is onkruid wieden. Maar het is ook een van de meest effectieve manieren. Enkel kost het wel wat tijd en moeite. Bij het wieden moet je ervoor zorgen dat je het hele onkruid, met wortel, uit de grond trekt zodat het niet terug kan groeien. Vooral bij onkruid met een diepe penwortel, zoals een paardenbloem, kan dit wel een lastig klusje zijn. De positieve kant is dan weer dat onkruid wieden vaak een momentje is om je hoofd leeg te maken.

  • Verbranden
    Er is ook nog de optie om je onkruid te verbranden. Doe dit wel enkel als je onkruid hebt staan tussen klinkers van een pad, oprit of terras.
Schoffelen onkruid verwijderen
Bron: Greta Hoffman - Pexels

Chemische bestrijding

Een laatste hulpmiddel dat kan werken is chemische bestrijding. Maar doe dit enkel als het echt niet anders kan, want het is namelijk zeer giftig. Informeer je vooraf voldoende, vraag raad bij de aankoop van het product en lees het etiket. Sommige bestrijdingsmiddelen zijn zeer milieuonvriendelijk en vernietigen meer dan het onkruid zelf. Kies daarom best voor selectieve en biologische afbreekbare bestrijdingsmiddelen.

Wil je meer tips voor buiten?

Dan planten we graag een zaadje voor een nieuw idee

Scroll naar top