Wat is de Japandi stijl?

Twee werelden komen samen in een harmonieuze dans van minimalisme en gezelligheid. Maak kennis met Japandi, dé interieurtrend van het moment die de rust van Japans design combineert met het comfort van Scandinavische invloeden. Benieuwd hoe jij die stijl in je interieur integreert?

Wat is Japandi?

Japandi is een smaakvolle fusie van de Japanse en Scandinavische interieurstijl. Aan de ene kant vind je het minimalistische en ontspannen karakter van Japan, waar eenvoud en traag leven centraal staan. Aan de andere kant zie je de warmte, gezelligheid en functionaliteit van Scandinavisch design. Beide stijlen delen een diepe waardering voor ambacht, vakmanschap en natuurlijke materialen, met een speciale liefde voor hout. Het resultaat? Een warm en verfijnd interieur dat rust uitstraalt en een perfecte balans vindt tussen de vloeiende moderne lijnen van Scandinavisch design en de strakke elegantie van de Japanse esthetiek.

Japandi interieur met natuurlijke materialen
Bron: Zhao Yangyang - Unsplash

Hoe transformeer je jouw interieur in Japandi stijl?

Kleur

Begin met een kalmerend en ingetogen kleurenpalet. Kies voor gedempte natuurlijke tinten zoals beige, bruin, grijs en crème. Gebruik zwart als contrast, maar vermijd felle kleuren, te witte kleuren en drukke patronen. Als je wat meer kleur wil toevoegen, zijn zachte Scandinavische tinten zoals lichtroze, blauw of groen perfect om het geheel op te frissen.

Japandi interieur met groot raam en laag zitmeubel
Bron: Zhao Yangyang – Unsplash

Minimalisme

  • Meubels
    Ga voor strak en eenvoudig design waar functionaliteit voorop staat. Tierlantijntjes aan je meubelstukken laat je uit. In beide stijlen zijn de meubels vaak gemaakt uit hout.
  • Verlichting
    Kies voor lampen die zowel esthetisch en functioneel zijn. Ga ook voor warme, zachte verlichting om een vredig gevoel na te bootsen. Als het op natuurlijk licht aankomt zijn grote ramen typerend om een zo groot mogelijke lichtinval in huis te hebben.
  • Lijnen
    In een Japandi interieur is het lijnenspel enorm belangrijk: evenwijdigheid is cruciaal en zorgt voor rust. En als de lijnen niet evenwijdig zijn, moeten ze elkaar perfect in het midden kruisen. Zo’n lijnenspel komt terug in je vloeren en wanden, maar ook in je meubilair. In de Japandi stijl wordt er typisch gebruik gemaakt van iets lager meubilair om een interessante mix te krijgen van kortere verticale lijnen en langere horizontale lijnen.

Natuurlijke materialen

Zowel in je Japanse als in de Scandinavische cultuur staat de natuur centraal. Zoals je al weet is hout hét element dat terugkomt in de Japandi stijl, maar er zijn nog tal van natuurlijk materialen die hun weg vinden in zo’n interieur. Denk aan keramische vazen, linnen gordijnen, geweven vloerkleden en rotan of bamboe stukken.

Accessoires

Hou het simpel en gestroomlijnd. Kies alleen voor items die echt waarde toevoegen aan de ruimte en die voor jezelf zorgvuldig zijn gekozen. Dat kan gaan van droogbloemen of takken om de connectie met de natuur te versterken of spiegels, vazen en fotolijsten om er een meer persoonlijke touch aan te geven. Daarnaast zijn planten een geweldige toevoeging die de natuur naar binnen brengen en bijdragen aan de rustgevende sfeer van de Japandi stijl.

Japandi interieur met natuurlijke materialen
Bron: Zhao Yangyang - Unsplash

Meer inspiratie nodig?

Schrijf je dan in op de nieuwsbrief en lees onderstaande blogs.

Scroll naar top