Privacy in je tuin met deze 4 tips

Wie houdt er nu niet van een beetje privacy. Zeker als je naakt rondloopt in de badkamer, slaapkamer of tuin! Of je wil misschien gewoon een barbecue houden zonder al te veel pottenkijkers. Daarom vind je hieronder een paar opties om de privacy in je tuin te garanderen.

Planten en bomen voor een natuurlijke omheining

Planten en bomen hebben verschillende toepassingen, ze kunnen bijvoorbeeld ook dienen als omheining! Hun functie als omheining komt het meest tot hun recht als ze worden geplant in verschillende lagen en groottes. De eerste rij beplant je met (standaard)planten van zo’n 80-100 cm hoogte. Daarachter kan je te werk gaan met iets grotere planten of struiken tot ongeveer 180cm hoog. Om het volledige effect te bekomen kan je dan nog op de laatste rij boompjes planten. Ga je voor fruitbomen, dan kan je ook nog van wat lekkers genieten tijdens de zomer.

Al dat groen vraagt natuurlijk ook wel wat onderhoud. Hou er ook rekening mee dat in de winter de planten hun bladeren verliezen, waardoor je terug inkijk in je tuin krijgt. Met wintergroene planten heb je dat probleem dan weer niet.

witte omheining met boom in bloei
Bron: unsplash

Een haag als natuurlijke schutting

Een tweede groen alternatief is een haag. Heb je genoeg tijd voor handen, dan kan je struikjes kopen die nog niet volwassenen zijn en ze laten groeien. In de eerste jaren heb je dan nog wel wat inkijk omdat ze nog niet groot genoeg en dicht genoeg zijn. Wil je een sneller resultaat, dan zijn sommige hagen ook al volledig voorgekweekt te koop. Dan hoef je ze enkel nog maar naast elkaar te planten.

Schuttingen en afrasteringen

Afrasteringen vind je in alle soorten, maten en kleuren. Voor een meer industriële look kan je gaan voor een metalen afrastering, eventueel gevuld met steen of een ander materiaal. Bovendien vragen ze ook amper onderhoud. Een andere gemakkelijke en onderhoudsvriendelijke optie zijn schuttingen in hout of pvc. Vaak worden afrasteringen niet beschouwd als de meest esthetische oplossing, maar dat is zeker het geval niet meer. Je kan er ten slotte ook altijd planten tegen laten groeien of bloempotten eraan hangen voor wat extra decoratie.

groene houten omheining
Bron: unsplash

Privacy bovenaf

Je kan ook voor een ietwat alternatievere optie gaan om je privacy in de tuin te garanderen. Om pottenkijkers van bovenaf te schermen kan je opteren voor een pergola als overdekt terras. Je kan er gerust ook klimplanten tegenaan laten groeien voor een meer zomers effect.

pergola met een groene begroeiing
Bron: unsplash

Wil je meer inspiratie? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Scroll naar top