Wat is erfpacht?

Investeren in vastgoed zit in de markt. Hoewel de meeste mensen investeren in een huis aan zee of in een buitenverblijf in het zonnige Spanje, bestaat er toch een andere, meer voordelige manier: erfpacht.

Erfpacht uitgelegd

Als je een woning koopt via erfpacht, dan betaal je enkel voor de woning zelf en niet de grond. Logischerwijs word je dan ook alleen maar beheerder van het gebouw. Omdat je de grond dus niet koopt, moet je wel jaarlijks een som betalen aan de grondeigenaar. Deze som heet canon. Het bedrag van het canon is gemiddeld 1,5% van de prijs van het gebouw.

Het erfpachtrecht is geldig voor minstens 27 jaar en maximum 99 jaar. Je kan het recht echter wel gemakkelijk verlengen. Mocht het erfpachtrecht toch stopgezet worden, dan wordt, in principe, de grondeigenaar ook de eigenaar van het gebouw.

huisje op het platteland
Bron: Elizabeth Lies - Unsplash

Voordelen erfpacht

  • Een woning kopen via erfpacht komt je voordeliger uit omdat je de grond niet hoeft te betalen. Aan zee stijgt het grondaandeel wel tot 40 à 60%.
  • Het canon is voor 40-50% fiscaal aftrekbaar. Heb je het aangekocht via een vennootschap, dan trek je 100% terug!
  • Je geniet van de voordelen alsof je op de ‘normale’ manier een huis koopt. Je mag dus gerust volledig afbreken en opnieuw opbouwen. De enige voorwaarde is dat je niet in waarde mag dalen.
  • De registratiekosten liggen een pak lager. Je betaalt slecths 2% registratiekosten in plaats van 10%.
  • Erfpacht is erfbaar en kan gemakkelijk verlengd worden.

Nadelen erfpacht

  • Erfpacht doe je best niet voor je eerste woning omdat je dan zelf niet beschikt over een stuk grond.
  • Op lange termijn is beleggen niet mogelijk.

Op zoek naar andere interessante investeringen?

Lees dan zeker een van onderstaande blogs of schrijf je in op de maandelijkse nieuwsbrief.

Scroll naar top