Help, ik heb vocht in mijn kelder

De kelder van je woning is niet altijd de meest aangename plaats om te vertoeven. Zeker niet als je ook nog eens last hebt van vochtige muren en natte vloeren! Omdat vochtige oorden in de tropen horen en niet in je kelder, hebben we de belangrijkste oorzaken en oplossingen van vocht in je kelder opgelijst.

Opstijgend vocht

 • Oorzaak: Opstijgend vocht, ook wel grondvocht genoemd, ontstaat door de druk die het grondwater zet op je keldermuren of keldervloer.  Die druk kan te groot worden waardoor het vocht via het metselwerk kan binnensijpelen. Dat probleem komt regelmatig voor in oudere kelders aangezien ze vroeger niet altijd werden beschermd tegen vochtinfiltratie. 
 • Oplossing: Opstijgend vocht kan je gemakkelijk behandelen door een waterdichte coating aan te brengen op de binnenkant van de muren of door de muren te injecteren. Bij een injectie wordt er een vochtwerende gel of vloeistof in de muur gespoten die zich uitzet en voorkomt dat het vocht kan binnendringen. 
Kelderdeur die openstaat
Bron: Daniel Lincoln - Unsplash

Doorslaand vocht

 • Oorzaak: Spleetjes, scheurtjes of gaatjes in de keldermuren of keldervloer kan leiden tot doorslaand vocht. Door deze kleine openingen heeft het grondwater vrij spel om zich volledig te verspreiden over je keldervloer. Dat probleem wordt vooral gekenmerkt door loslatend stucwerk, afbladdering van de verf of schimmelvorming. 
 • Oplossing: Bij een beginnend vochtprobleem is een bekuiping van je wanden en vloeren de meest effectieve oplossing. Zeker als je kelder zich nog in een goede staat bevindt. Als het doorslaand vocht enkel via de wanden binnenkomt, en niet de vloer, kan je ook opteren om de muren te injecteren met een vochtwerende laag.

Vocht via de kimnaad

 • Oorzaak: De kimnaad, de verbinding tussen je keldermuur en je keldervloer, is meestal de meest kwetsbare plaats van je kelder als het om vochtproblemen gaat. Als er hier geen goede aansluiting is, sijpelt het water zo in de kelder. 
 • Oplossing: Je kan ervoor opteren om je kimnaad uit te kappen en terug te dichten. Of je kan ook voor kelderdrainage kiezen. Daarbij komt het grondwater van je kelder in een afvoerkanaal terecht en wordt het naar een verzamelput begeleid.  Het water in de verzamelput wordt dan via een pomp afgevoerd naar het riool. 

Condensatievocht

 • Oorzaak: Onvoldoende ventilatie en temperatuurswisselingen in je kelder kunnen ervoor zorgen dat het aanwezige vocht in de lucht condenseert op je ruiten of keldermuren. Door de hoge vochtigheid kunnen er zich dan snel schimmels vormen en vieze geurtjes ontstaan.
 • Oplossing: De oplossing is heel eenvoudig: je kelder regelmatig verluchten. Je te veel aan vochtige lucht kan je meestal voldoende weg krijgen door ventilatie te creëren met roosters of ventilatoren. Of je kan ook een luchtontvochtiger plaatsen als je geen mogelijkheid hebt om een verluchtingsrooster te plaatsen.
kelderraam met vocht op door condensatie
Bron: Fleur S - Unsplash

Lekken

 • Oorzaak: Een lek in je waterleiding doet zich meestal plots voor en zorgt ook voor een grote hoeveelheid water in je kelder. Een lek kan soms wel een gluiperd zijn omdat de
  leiding zich ook in je muren bevinden. 
 • Oplossing: De beste oplossing daarvoor is om een loodgieter in te schakelen die het lek repareert.
Wil je meer inspiratie? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief!
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Scroll naar top