Alternatieve gevelbekleding

Heeft je gevel nood aan opfrissing? Dan zal wat blush en mascara niet voldoende zijn, maar is het tijd voor de echte plamuurwerken. Baksteen is natuurlijke het populairste materiaal om je gevel te bekleden, maar er is nog een groot aanbod aan andere soorten gevelbekleding.

Steenstrips

Steenstrips behouden het authentieke karakter van een bakstenen gevel, maar zijn veel dunner. Daardoor kunnen ze als het ware op de bestaande gevel worden geplaatst of zelfs op de isolatiepanelen. Door hun dunne karakter heb je ook een minimum aan ruimteverlies en zijn ze gemakkelijk om te plaatsen.

Steenstrips plaatsen zonder isolatie komt neer op zo’n € 150-200/m². Plaatsing met isolatie kost tussen de € 200-250/m²

Leien gevel

Een leien gevelbekleding is sterk en vormvast en heeft een grote architectonische vrijheid. Ze kunnen op allerlei manieren geplaatst worden. Er bestaan zowel kunststofleien als natuurleien:

  • Kunststofleien: Deze soort leien komen in verschillende vormen, maten en kleuren voor, waardoor ze op verschillende manieren geplaatst kunnen worden. Ze bestaan uit een mengsel van kunststofvezels en cement. Dat zorgt voor een sterke, maar lichte gevelbekleding. Kunststofleien gaan ongeveer zo’n 20 tot 30 jaar mee en kosten € 75-85/m². Na een tiental jaar kan er wel gemakkelijk mos op komen.
leien achtergevel in achtertuin
Bron: Josh Wilburne - Unsplash
  • Natuurleien: Natuurleien worden gemaakt van grote stukken natuursteen. Omdat het een natuurlijk product is kunnen er hier en daar wel eens wat hoekjes af zijn of kleurverschillen voorkomen. Dat is natuurlijk ook net de charme van natuurlei. Een natuurleien gevel gaat ook wel tot 80 tot 100 jaar mee en vereist weinig onderhoud. Natuurlei is iets duurder en kost zo’n € 110-125/m²

Metalen gevel

Metalen gevelbekleding zie je steeds vaker. ZMetaal wordt nog vaak gebruik als een accent, maar het kan ook gerust dienen als volledige gevelbekleding. Bovendien komt het in verschillende vormen voor. Zo heb je gegolfde platen, metalen leien of dakpannen, sidings (lange profielen), etc. Metalen gevelbekleding is licht, sterk en flexibel waardoor het ook op gebogen oppervlakken geplaatst kan worden. Daarnaast zijn ze ook in verschillende kleuren te verkrijgen. De duurzaamheid rond gekleurde afwerking is echter wel nog onduidelijk. Daarnaast moet je ook opletten voor corrosie als je twee verschillende metaalsoorten combineert.

Gemiddeld kost een metalen gevelbekleding tussen de € 100-150/m²

Houten gevel

Een houten gevelbekleding zie je alsmaar meer door zijn warme, natuurlijk en zachte uitstraling. Hoewel er tal van verschillende houtsoorten bestaan, kunnen niet alle soorten gebruikt worden. Vooral houtsoorten die duurzaam zijn en een mooi zicht geven komen in aanmerking. Sommige houtsoorten gaan bijvoorbeeld lang mee, maar vergrijzen snel. Gelukkig kan je ze wel preventief beitsen.

De prijs tussen houtsoorten varieert onderling, maar komt neer op zo’n € 100-150/m²

houten gevel

Crepi gevel

Door te bepleisteren met crepi geef je je woning een egale indruk en bescherm je je gevel tegen weersinvloeden. Daarnaast kan je crepi ook combineren met gevelisolatie. Je isoleert je woning van buitenaf, waardoor je geen ruimte binnenin verliest. Crepi kan je opdelen in twee varianten:

  • Kunstharspleister: Zoals de naam al vermeld is dit soort pleister gemaakt op basis van kunsthars. Daardoor is dit soort crepi ook elastischer en meer bestand tegen vocht en scheuren.
  • Minerale sierpleister: de tweede soort crepi wordt gemaakt van een mengsel van zand, kalk en cement. Het is wel iets gevoeliger voor mosvorming en scheurtjes dan kunstharspleister. Het pluspunt is dan weer dat er een iets dikkere laag van moet worden toegebracht waardoor je oneffenheden beter kan wegwerken.

Voor crepi betaal je zo’n € 40 à € 80/m²

PVC gevel

PVC is waarschijnlijk een van de meer populaire gevelbekledingen dankzij zijn duurzaamheid. Het is schokbestendig, rotvrij en vraagt niet veel onderhoud. Daarnaast is PVC beschikbaar in verschillende imitaties. Zo kan PVC bijvoorbeeld hout nabootsen of een eerder metalige look creëren.

PVC kost ongeveer € 75-125/m²

Wil je meer inspiratie? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Scroll naar top