Warmteverlies in je woning: hoe pak je dat aan?

Lekker knus achter je raam zitten om de buren te bespieden? Dat doe je liever zonder al te veel tocht langs de raamprofielen. Het zorgt bovendien voor een pak warmteverlies en een duurdere energiefactuur. Hou het dus knusjes in huis, en in je portefeuille, door al dat warmteverlies tegen te gaan met goede isolatie.

Wat is warmteverlies juist?

Het woord warmteverlies verklaart zichzelf: het is warmte die verloren gaat. Dat komt omdat warmte ontsnapt uit je woning via ramen, deuren, het dak, de kelder of zelfs je leidingen. Om zo weinig mogelijk te verspillen wil je die warmte natuurlijk binnenshuis houden. Pak daarom eerst het warmteverlies aan vooraleer je investeert in zonnepanelen of een hoogrendementsketel. Anders loont die investering amper.

Hoe kan je warmteverlies opsporen?

Een eerste indicator van warmteverlies is je eigen gevoel. Voelt het op bepaalde plekken altijd kil? Of voel je een lichte tocht? Dat zijn de eerste aanwijzingen. Natuurlijk is het niet altijd even gemakkelijk om die probleemzones ook aan te duiden met het blote oog. Gelukkig bestaan er infraroodcamera’s om die zones in beeld te brengen. Hoe roder de kleur, hoe warmer het oppervlak. Of hoe blauwer de kleur, hoe kouder het oppervlak. Zo’n infraroodcamera kan je zelf aankopen voor een paar honderd euro’s, maar laat een meting best uitvoeren door een gespecialiseerd bedrijf. Voor ongeveer € 150 kunnen ze een quick scan uitvoeren. Of wil je een gedetailleerd rapport, dan betaal je tussen de € 250 en € 400.  

Industrieel raam - warmteverlies via raam
Bron: Ian Battaglia - Unsplash

Hoe warmteverlies tegengaan?

Dakisolatie

De grootste probleemzone bevindt zich vaak aan het dak. Maar liefst 25% van de warmte kan er verloren gaan. Logisch ook, want warmte stijgt. Je dak isoleren is dus een must. Heb je een zolder waar je amper op komt en enkel gebruikt als opslagruimte? Dan kan je eventueel ook opteren om enkel de zoldervloer te isoleren.

Warmteverlies via dak
Bron: Andrej Lisakov - Unsplash

Gevelisolatie

Ook via je gevel kan er heel wat warmte verloren gaan. Om je gevel te isoleren heb je drie opties: je spouwmuur, binnenmuur of buitenmuur isoleren. Afhankelijk van je budget en mogelijkheden kan je kijken welke oplossing het best is voor jou. Weet wel dat buitenmuurisolatie een serieuze investering is omdat je de volledige oppervlakte van nieuwe gevelbekleding moet voorzien.

Vloerisolatie

Heb je een niet-geïsoleerde vloer? Dan kan zo’n 5% van de warmte op die manier naar buiten gaan. Dat is vooral het geval als je nog een kelder onder je woning hebt.

Ramen & deuren

Heb je al eens gedacht aan hoogrendementsglas of driedubbelglas voor je ramen? Ze houden heel wat extra warmte binnen in vergelijking met dubbele beglazing. Bekijk ook of je raamprofielen nog niet versleten zijn en breng eventueel tochtstrips aan waar nodig. Die tochtstrips kan je trouwens ook gebruiken voor kieren bij je deuren.

Leidingen

Ook via je leidingen treedt er warmteverlies op. Loopt je waterleiding bijvoorbeeld door een niet-geïsoleerde ruimte, dan moet je ketel extra werk leveren om de temperatuur van het water op peil te houden. Voorzie daarom een isolatielaag rond je leiding.

Tips hoe je beter kan isoleren?

Schrijf je dan in op de nieuwsbrief en lees onderstaande blogs.

Scroll naar top