Wat is een overbruggingskrediet?

Een nieuwe woning op het oog, maar vind je voorlopig geen koper voor je oude woning? Voor die gevallen werd het overbruggingskrediet in het leven geroepen. Met een overbruggingskrediet kan je een lening aangaan om de periode te overbruggen tussen verkoop en aankoop van vastgoed.

Wat is een overbruggingskrediet?

Een overbruggingskrediet is een soort lening die je nodig hebt bij de aankoop van een nieuwe woning als je oude woning nog niet verkocht is. Op basis van de geschatte waarde van je oude woning schiet een kredietverstrekker je de overwaarde van je oude woning voor. Dat is het verschil tussen de verkoopprijs van je oude woning en de nog af te lossen hypotheek. Die overwaarde kan je dan gebruiken voor de financiering van je nieuwe woning. In die periode heb je in feite drie leningen:

  • Een hypotheek op je oude woning
  • Een hypotheek op je nieuwe woning
  • Een overbruggingskrediet

Van zodra je oude woning is verkocht, los je het overbruggingskrediet samen met de oude hypotheek af. Enkel de hypotheek op je nieuwe woning blijft dan nog over.

man de sleutels vasthoudt voor een miniatuurwoning
Bron: Oleksandr P - Pexels

Overbruggingskrediet: een voorbeeld

Stel: je stelt je huidige woning ter waarde van € 310.000 te koop en hebt een nieuwe woning op het oog van € 420.000. Voor je huidige woning heb je nog een schuld af te lossen van € 100.000 (je openstaande lening). De bank geeft je dan een overbruggingskrediet van € 210.000 (de waarde van je huis zonder je af te lossen lening). Die € 210.000 is de overwaarde en gebruik je om de nieuwe woning te financieren. Zolang je huidige woning te koop blijft staan, betaal je enkel rente op je overbruggingskrediet. Van zodra je huidige woning is verkocht, vereffen je het overbruggingskrediet en de openstaande lening van de oude woning en blijft enkel de hypotheek van de nieuwe woning over.

Enkele belangrijke elementen

Man in blauw pak die een document ondertekent - overbruggingskrediet
Bron: Leon Seibert - Unsplash

Rente

Op het geleende bedrag van het overbruggingskrediet betaal je rente. Die rente ligt meestal ook hoger dan bij een normale lening omdat het risico bij een overbruggingskrediet groter is. Het risico zijnde dat je het overbruggingskrediet niet tijdig kan afbetalen als de verkoop van je woning tegenvalt.

Minimum- en maximumbedrag

Bij kleine lening kan het zijn dat je niet bij iedere bank terecht kan. Voor het maximumbedrag geldt wel een eenduidige regel: niet hoger dan de geschatte waarde van je woning.

Looptijd

De looptijd van je overbruggingskrediet hangt af van de voorwaarden maar varieert tussen de 6 maanden tot 2 jaar. Denk goed na over de duur en in welke mate je woning vlot zal verkocht worden.

Scroll naar top