Soorten dampkappen: voor- en nadelen

Een goede dampkap is essentieel in elke keuken. Het voert condens, vet en damp af zodat je huis en kleren niet doordrongen zijn van de kookgeuren (of rookgeuren voor de stiekeme binnenrokers). Maar wat is nu de perfecte dampkap voor jouw woning? We zetten het ruime aanbod aan dampkappen voor jou op een rijtje.

Wanddampkap

Wellicht een van de meest traditionele dampkappen is de wanddampkap. Ze wordt bevestigd aan de muur van de kookplaat en heeft een soort schouw die de dampen afvoert. Het is een relatief goedkope dampkap die verkrijgbaar is in verschillende maten en ontwerpen. Je vindt er altijd wel eentje die geschikt is voor jouw keuken. Ze zijn gemakkelijk in onderhoud en hebben voldoende afzuigkracht, ook vanop grotere hoogte. De keerzijde? Ze nemen kostbare ruimte van je keuken in beslag en zijn erg zichtbaar en aanwezig. Heb je daar geen problemen mee? Dan is een wanddampkap helemaal jouw ding.

Plafonddampkap

Een tweede soort dampkap die veel wordt gekozen is een plafonddampkap. Zoals het woord al zelf zegt, wordt die geïntegreerd in je plafond boven je kookeiland of kookplaat. Dat zorgt meteen voor een strakke uitstraling. Omdat plafonddampkappen relatief hoog hangen, zijn ze ook voorzien van een grote afzuigcapaciteit. Bovendien creëer je meer ruimte in je keuken voor andere elementen. Maar die hoogte heeft ook zo zijn nadeel. Je kan er moeilijker bij om ze te reinigen en je hebt ook altijd de afstandsbediening binnen handbereik nodig om ze aan te zetten.

Eilanddampkap

keuken met eilanddampkap
Bron: Anabella Castro - Pexels

Combineer een wanddampkap met een plafonddampkap en je krijgt een eilanddamkap als resultaat. Een eilanddampkap is een blikvanger in je keuken met een strak en stijlvol design. Aangezien de dampkap boven je eiland zweeft, heb je ook meer plek voor kasten, verlichting of deco aan de muren. Het is wel afgeraden om een eilanddamkap te hangen als je een laag plafond hebt, want dan wordt de ruimte benauwend.

Werkbladafzuiging

Geen dampkap aan je muur of plafond, wel een die geïntegreerd is in je kookplaat of werkblad! De kookgeuren worden dus meteen aan de bron weggezogen. Omdat werkbladafzuiging heel wat ruimte bespaart is ze uitzonderlijk geschikt voor een kookeiland of een kleine keuken. Bovendien is ze ook makkelijk schoon te maken en te onderhouden. Waar knelt het schoentje dan? Je hebt voldoende ruimte nodig onder je werkblad voor de motorunit en het afzuigsysteem. Daardoor kan je meestal ook geen oven plaatsen onder je kookplaat. Ook de prijs voor werkbladafzuiging ligt vaak hoger dan een gewone dampkap.

keuken met inbouwdampkap
Bron: Max Rahubovskiy – Pexels

In- en onderbouwdampkap

Dit type dampkap wordt geïntegreerd in de keukenkast boven de kookplaat. Dat kan ofwel helemaal in de keukenkast worden weggewerkt (inbouwdampkap) of deels als je een ondiepe bovenkast hebt (onderbouwdampkap). Beide types zijn heel discreet en worden zo opgenomen in je keukendesign. Het enige wat je hoeft te voorzien is een plaatsje voor je dampkap in een keukenkast.

Telescopische dampkap

Een uitbreiding van de in- en onderbouwdamkap is de telescopische dampkap. Zij heeft een extra feature waarbij je de dampkap uitschuift als je kookt. Als je de dampkap terug inschuift is ze nagenoeg onzichtbaar. Wat je wel hebt is dat telescopische dampkappen vaak minder lucht per vierkante meter afvoeren.

Recirculatiedampkap

En ten slotte heb je nog de recirculatiedampkap. Daarbij is er geen afvoer voorzien naar buiten, maar worden de dampen opgezogen, gefilterd met actieve houtskool om de geuren te verwijderen en de schone lucht terug uitblazen. Het recirculatiesysteem kan geïmplementeerd worden in zo goed als elke bovenvermelde dampkap.

Nog meer tips voor in je keuken?

Schrijf je dan in op de nieuwsbrief en lees onderstaande blogs.

Scroll naar top