Voor welke verbouwingen heb ik (g)een vergunning nodig?

Je staan aan de voet van je renovatie, maar mag je eigenlijk wel beginnen renoveren? Want voor sommige werken heb je een bouwvergunning nodig of meldingsplicht. En voor welke verbouwingen heb je geen vergunning nodig? 

Verbouwen zonder bouwvergunning

Je kan je werken uitvoeren zonder vergunning als ze geen invloed hebben op de stabiliteit van de woning en op het volume van de woning. Bovendien mag je verbouwing het uitzicht aan de straatkant ook niet wijzigen en is het belangrijk dat de functie van de woning blijft behouden.

1. Verbouwingen zonder stabiliteitswerken
Alles wat niet met stabiliteit te maken heeft, vormt geen probleem. Denk maar aan het plaatsen van een badkamer of keuken, kamers die worden opgesplitst of heringericht. In se zijn het dus verbouwingen die het pand verbeteren en worden aangepast naar jouw smaak.

2. Onderhoudswerken
Geen nood, klussers! Jullie kunnen blijven klussen. Je hebt bijvoorbeeld geen vergunning nodig om dakpannen te vervangen, pleisterwerk te herstellen of gevels te kaleien.

3. Oprit aanleggen
Normaal moet je een bouwvergunning aanvragen als je een verharde constructie in je tuin aanlegt, maar hier is een uitzondering op: je mag een oprit aanleggen zonder vergunning als deze toegang biedt tot je voordeur of garage

4. Terras aanleggen
Een niet-overdekte constructie aanleggen van maximum 80m² heeft geen vergunning nodig. Denk maar aan een terras of zwembad.

5. Bomen en hagen
Ook voor tuinaanleg en beplanting heb je geen bouwvergunning nodig. Hou er wel rekening mee dat bomen minstens 2 meter van de perceelgrens verwijderd moeten zijn en struiken minstens 1 meter.

kraan verbouwingen - bouwvergunning
Bron: Bernard Hermant - Unsplash

6. Afsluitingen
Ook voor afsluitingen en hekken is er een ‘achterpoortje’ waar je geen vergunning voor moet aanvragen. Om je afsluiting vergunningsvrij te plaatsen moet het voldoen aan volgende voorwaarden:

  • Open draadafsluiting is lager dan 2 meter in de zij- of achtertuin
  • Gesloten afsluiting van max. 1 meter in de voortuin
  • Gesloten omheining van max. 2 meter hoog en binnen een straal van 30 meter van de woning

7. Tuinhuis of carport
Hetzelfde geldt voor tuinhuizen en carports. Zolang ze voldoen aan de volgende eisen is een bouwvergunning niet nodig:

  • Niet groter dan 40m²
  • Max. 3,5 meter hoog
  • Max. 30 meter van de woning
  • Minstens 3 meter verwijderd van de perceelgrens aan de zijtuin, en 1 meter van de achtertuin
huis in stellingen - bouwvergunning
Bron: K8_iv - Unsplash

Verbouwen met meldingsplicht

Alle werken die een effect op de stabiliteit van de woning hebben, vragen geen vergunning, maar moeten wel gemeld worden. Zo’n voorbeeld is het vervangen van het dak, de buitenmuren of draagmuren, het bouwen van nieuwe raamopeningen, etc.

Voor sommige bijgebouwen, die je aan de huidige woning bouwt, heb je meldingsplicht in plaats van vergunningsplicht. Denk maar aan een veranda, terrasoverkapping of carport. Daarvoor moet je aan volgende voorwaarden voldoen:

  • Maximaal 40m² aanbouwen
  • Niet hoger dan 4 meter
  • Hou een afstand van 3 meter van je perceelgrens bij je zijtuin en 2 meter bij je achtertuin.
  • De functie van het hoofdgebouw mag niet wijzigen.
  • De bouwdiepte mag de bouwdiepte van de aanpalende woning niet overschrijden.

Verbouwen met bouwvergunning

Voor alle andere werken heb je in principe een bouwvergunning nodig. Dat geldt in het bijzonder voor werken waarbij je je woonfunctie verandert. Of waarbij je je huis opdeelt in verschillende segment zoals bijvoorbeeld je woning omvormen tot appartementen of studentenkamers.

Nog meer hulp nodig bij je renovatie?

Dan schrijf je je toch gewoon in op onze maandelijkse nieuwsbrief? Of laat je helpen door onze blogs!

Scroll naar top