Terrasoverkapping: soorten, materialen en prijzen

Ben je van plan om een terrasoverkapping aan te schaffen? Dan zijn er heel wat mogelijkheden. En tussen al die mogelijkheden heb je één zekerheid: met een terrasoverkapping geniet je het hele jaar door. Een overkapping beschermt je namelijk tegen de harde zomerzon, bedekt je tijdens regenachtige lentedagen en beschut je tegen tochtige dagen in de herfst. Je brengt dus zo goed als elk seizoen comfortabel door met een terrasoverkapping boven je hoofd.

Soorten terrasoverkappingen

1. Pergola

Een pergola is een losstaande constructie die je in de tuin plaatst. Ze is dus open aan alle zijden en soms zelfs ook bovenaan. De constructie bestaat meestal uit hout of metaal met bovenaan dwarsbalken. Pergola’s worden vaak gebruikt om planten tegen te laten groeien, waardoor het na verloop van tijd een natuurlijke overkapping wordt.

houten terrasoverkapping pergola
Bron: Zekkotek – Unsplash

2. Terrasoverkapping met lamellen

Bij een lamellen terrasoverkapping bestaat de bovenkant uit latjes: lamellen. Hoe breed je de lamellen wil, kan je volledig zelf kiezen. Weet wel dat een lamellen terrasoverkapping nog lucht en licht doorlaat. Het handige is wel dat je de lamellen, vaak met een afstandsbediening, kan draaien zodat de zon niet in je ogen schijnt.

houten terrasoverkapping met doek
Bron: Toa Heftiba – Unsplash

3. Terrasoverkapping met doek

Heb je liever iets meer bescherming dan lamellen, maar wil je toch nog een natuurlijk karakter? Dan kan je het dak van je overkapping ook afwerken met een doek. Dat kan een doek zijn dat je zelf hangt, maar er bestaan ook automatische systemen waarbij het doek in de overkapping is ingewerkt zodat je het (deels) kan laten uitrollen bij goed weer. Doeken voor een terrasoverkapping zijn ook vaak behandeld waardoor ze water- en vuilafstotend zijn.

Terrasoverkapping: materialen en prijs

1. Terrasoverkapping uit hout

Een houten terrasoverkapping staat gekend om zijn duurzaamheid en natuurlijke uitstraling. Daarbij heb je ook nog eens de keuze uit verschillende houtsoorten zodat het past bij jouw stijl. Let wel op dat je je houten terrasoverkapping goed onderhoudt. Hout is namelijk gevoelig aan verkleuring, schimmels of insecten. In totaal zal je voor een houten terrasoverkapping gemiddeld tussen de € 700 en € 2.300 kwijt zijn, afhankelijk van de grootte en het type hout.

2. Terrasoverkapping uit kunststof

In tegenstelling tot een houten terrasoverkapping, vraagt een kunststoffen overkapping bijna geen onderhoud. Kunststof is vaak een goede keuze bij terrasoverkappingen die een grote lengte moeten overbruggen omdat het een licht materiaal is. Enkel als het regent of hagelt kan je de keuze van kunststof wel betreuren omdat het veel lawaai maakt als er regendruppels of hagel op vallen. De kostprijs gaat gemiddeld van € 900 tot        € 2.100.

Kunststof terrasoverkapping
Bron: Florian Schmidinger - Unsplash

3. Terrasoverkapping uit aluminium

Ten slotte heb je ook nog terrasoverkappingen die bestaan uit aluminium. Aluminium is een sterk en duurzaam materiaal dat een ruime keuzemogelijkheid biedt aan kleuren, uitvoering en afwerking. Bovendien vraagt het ook bijna geen onderhoud en biedt het bescherming tegen warmte. Aluminium is ook bestand tegen roest, schimmels en insecten. Maar aan al deze voordelen hangt ook een duurder prijskaartje. De goedkopere terrasoverkappingen kosten rond de € 1.400, maar dat prijskaartje kan oplopen tot zo’n € 5.100.

Kan je nog tips gebruiken voor je tuin?

Dan geven we je die graag mee met onze maandelijkse nieuwsbrief! Of verdiep je in een van onze blogs voor meer antwoorden.

Scroll naar top