Wonen op een woonboot

Het klinkt wel idyllisch, zo op een woonboot wonen. Wat dobberen in het water met een glaasje bubbels, geen last van je buren. Mocht je toch vervelende buren hebben, dan kan je gewoon verhuizen. Spijtig genoeg kan je niet zomaar van de ene dag op de andere in een woonboot intrekken, want er komen ook heel wat regels bij kijken.

Ligplaats

Een ligplaats bemachtigen voor een woonboot is niet altijd even gemakkelijk. De vraag stijgt, waardoor de plaatsen schaarser worden en de wachtrijen steeds langer. Een ligplaats aanvragen doe je bij De Vlaamse Waterweg. Zij beheren het aanmeerplan. Met wat geluk kan iemand je ook een ligplaats overdragen en hoef je er niet meer achter te zoeken.

rij woonboten in amsterdam

Concessie

Een woonboot kan je kopen, maar je zal wel nog steeds een concessie moeten betalen. Maar om die concessie te kunnen betalen moet je nog voldoen aan enkele voorwaarden:

  • Woonboot: Het klinkt misschien nogal voor de hand liggend, maar je moet beschikken over een woonboot. Heb je nog geen woonboot, dan moet je er een aanschaffen binnen de zes maanden.
  • Immatriculatie: Immatriculatie is het fancy woord voor je nummerplaat. Net zoals je auto een nummerplaat heeft, moet je woonboot een immatriculatieplaat hebben.
  • Klassecertificaat: Je klassecertificaat toont aan dat je schip veilig is en niet op zinken staat. Dat certificaat is vijf jaar geldig.
  • Verzekering: Zorg voor een brandverzekering en verzekering burgerlijke aansprakelijkheid.

Domicilie

Heb je een woonboot aangeschaft, dan is het verplicht om je te domiciliëren. Je kan dus niet zomaar ergens naartoe varen en aanmeren voor een tijd. Bij een permanente ligplaats domicilieer je je bij de lokale gemeente. De gemeente schrijft je dan in volgens het dok en kaainummer waar je bent aangemeerd. Ben je eerder een vrije vogel? Dan moet je je nog steeds domiciliëren op het adres waar je minimum zes maand per jaar verblijft.

Bij domiciliëring word je eigenaar van het stuk wateroppervlakte, maar niet van de kaai waar je bent aangemeerd. Wil je hier een hekje of bloemen plaatsen, dan moet je dit ook speciaal aanvragen.

twee woonboten op rivier

Nutsvoorzieningen

Soms heb je geluk en zijn de nutsvoorzieningen al geïnstalleerd door de waterwegbeheerder of gemeente. Is dat nog niet gebeurd, dan contacteer je je leverancier. Let wel op, want niet iedere leverancier ziet het zitten om water en elektriciteit aan te sluiten op een boot.

Op zoek naar andere bijzondere woonmogelijkheden?

Schrijf je dan in op de maandelijkse nieuwsbrief of lees een van onderstaande blogs

Scroll naar top