Waarom in een tiny house wonen?

Groot wonen is niet per se beter. Integendeel! Een tiny house kan je misschien meer geluk opleveren. Sinds enkele jaren is de tiny house movement overgewaaid vanuit de Verenigde Staten. Maar wat is een tiny house en waarom zou je erin willen wonen?

Wat is een tiny house?

Een tiny house is letterlijk een klein huis, zonder meer. Zo’n huis moet wel aan enkele verplichtingen voldoen voordat je je omgebouwde caravan een tiny house kan noemen.

Een tiny house heeft een maximum woonoppervlakte van 50m² en moet gestationeerd zijn op een grond waar je het hele jaar mag wonen, mét woonvergunning en woonadres weliswaar. Daarnaast moet het ook betaalbaar en beschikbaar zijn voor particulieren.

Naast deze verplichtingen leggen tiny houses de lat hoog op ecologisch vlak. Zo zijn tiny houses meestal gebouwd uit natuurlijk of ecologisch verantwoord materiaal zoals hout, riet of kurk. Net als hun natuurlijk bouwstenen, vertoeven ze ook vaak in een natuurlijke omgeving.

Ten slotte hechten tiny houses enorm veel belang aan vormgeving. Omdat het net zo compacte huisjes zijn, moet alles enorm praktisch ingedeeld zijn om ruimte te besparen. Het moet natuurlijk nog leefbaar blijven.

tiny house met uitzicht op winters landschap

Waarom in een tiny house wonen?

  • Zoals een tiny house al prijs geeft, is het tiny. Omdat het zo klein is, kost het ook weinig om te bouwen. Slechts tussen de € 30.000 en de € 50.000.
  • De huisjes zijn vaak erg mobiel en geven je een zekere vorm van vrijheid. Je kan ze aan je auto haken en gewoon vertrekken. Handig dus al je op reis gaat!
  • Een tiny house is synoniem voor eenvoud. Omdat je weinig ruimte hebt, is er ook geen plaats voor overvolle kleerkasten of verschillende bordensetten. Je creëert dus een eenvoudiger leven met minder afleiding en meer bewustzijn. 
  • Op vlak van duurzaamheid zijn tiny houses ideaal, zeker met de woelige tijden van klimaatverandering. Vaak zijn ze al zelfvoorzienend.
  • Tiny houses winnen elke dag nog aan populariteit en worden steeds socialer. Daarom zijn er ook al verschillende tiny house projecten georganiseerd die gemeenschappen vormen.

Wil je nog andere woonvormen ontdekken?

Schrijf je dan in op onze maandelijkse nieuwsbrief of ontdek ze in onze blog!

Scroll naar top