Plafondisolatie tegen geluidsoverlast

Comfort in huis is niet enkel een lekker bed of een prachtige zetel, maar ook een goed geïsoleerd plafond! Je wil tenslotte niet alle ruzies van je bovenburen volgen of je kinderen horen rondlopen terwijl ze eigenlijk al lang in bed horen te liggen. Daarom is een goed geïsoleerd plafond de ideale oplossing.

Type geluidsoverlast

Contactgeluid

Met naaldhakken op de bovenverdieping lopen en het horen tot in de kelder, dat is geluidsoverlast via contactgeluid. Contactgeluid ontstaat dus via rechtstreeks contact van een voorwerp of persoon met de vloer. Denk maar aan spelende kinderen, een wasmachine, een boek dat valt, etc.

Luchtgeluid

Geluidsoverlast door luchtgeluid ontstaat dan weer door het geluid dat zich in de ruimte voortbeweegt. Het geluid vindt zijn weg, door de muren of het plafond, naar de kamer onder of boven je. Voorbeelden daarvan zijn luide muziek, iemand die roept of een tv die te hard staat.

Witte muren en plafond met lampen plafondisolatie
Bron: An Vision - Unsplash

Type plafondisolatie

Verlaagd plafond

Bij een verlaagd plafond breng je eigenlijk een nieuw plafond aan onder het bestaande. De ruimte tussen de twee wordt dan gevuld met isolatie, of is voorzien van trildempers, om geluid via de lucht te verminderen. Om contactgeluid tegen te gaan, wordt er ook randisolatie voorzien zodat de geluiden niet via de muren kunnen worden overgedragen. 

Holle ruimte opspuiten

Bij houten plafonds zijn er vaak holle ruimtes die ervoor zorgen dat zowel contact- als luchtgeluid makkelijk worden overgedragen. De holle ruimte werkt als het ware als een klankkast. Door ze op te spuiten met isolatie voorkom je dat probleem. Dat gebeurt simpelweg door kleine gaatjes in het plafond te maken en met hoge druk de isolatie erin te spuiten. Als de ruimte vol zit, worden de gaatjes gedicht.

Isolatielaag boven plafond

Kan je je plafond niet verlagen met een verlaagd plafond? Dan kan je misschien een isolatielaag voorzien boven het plafond, onder de vloer. Bij deze methode moet dus wel de vloer boven het plafond worden uitgebroken en heraangelegd worden, waardoor het eerder is aangeraden bij een renovatie in een huis.

Houten plafond plafondisolatie
Bron: Maria Orlova – Pexels

Zit je met andere vragen over isolatie?

Dan geven we je graag wat meer uitleg in onze maandelijkse nieuwsbrief of onderstaande blog

Scroll naar top