Behangen met succes: vermijd deze fouten

Behangpapier, lijm en behangen maar! Was het maar zo simpel. Hoewel de meeste mensen zelf proberen te behangen, schuilt er toch steeds een addertje onder het gras… of onder het behangpapier! Want behangen blijkt toch meer te zijn dan enkel wat papier tegen de muur te plakken. Om de meest gemaakte fouten bij behangen te voorkomen, hebben we ze even op een rij gezet.

Behangen met foute lijm

Afhankelijk van het soort behangpapier, heb je ook aangepaste lijm nodig. Als je dat niet doet, kan het wel eens nare gevolgen hebben voor je behang. Je krijgt het behang bijvoorbeeld niet meer van de muur, of het tegenovergestelde gebeurt: het valt er gewoon af. Als je foute lijm gebruikt tijdens het behangen is de kans ook groter dat er blazen komen in je behang. 

Ook de applicatie van de lijm gebeurt op verschillende wijze:
Bij vliesbehang smeer je de lijm op de muur en plak je het behang ertegen. Vinylbehang en gewoon behang vragen een andere aanpak. Daarbij smeer je eerst het behangpapier in om het daarna tegen de muur te kleven.

retro behang met klok
Bron : unsplash – Noah Silliman

Behangen zonder de muur voor te bereiden

Je hebt een gladde ondergrond nodig om goed te behangen. Scheurtjes, gaten of uitstulpingen in je muur werk je dus eerst weg alvorens het behangpapier tegen de muur te kleven. Daarna maak je je muur proper met wat water en laat je ze drogen voor te starten. Zo niet, dan springen de onvolmaaktheden van je muur zo in het oog.

Behangen zonder primer

Breng een primer aan voordat je het behang ophangt. Een goede primer zorgt ervoor dat de lijm niet te sterk intrekt in de onbehandelde muur. Mocht je dat niet doen, dan kan je hetzelfde probleem krijgen als foute lijm: ofwel krijg je het behang er niet meer van, ofwel rolt het meteen van de muur.

Behangen in de hoek

Begin nooit te behangen in een hoek, omdat een hoek niet allemaal perfect recht is. Als je dat toch doet, dan eindig je met een scheve strook in de andere hoek. Dat valt vooral op als je behangpapier met een patroon plakt. Begin daarom zo’n 50cm van de hoek en trek een loodlijn. De eerste strook behangpapier hang je dan langs de loodlijn, zodat je zeker recht begint.

blauw retro behangpapier
Bron: unsplash – Jean-Philippe Delberghe

Behangen bij warme temperaturen

Zorg ervoor dat je behangt zonder grote temperatuurverschillen te veroorzaken. Bij warm weer droogt je lijm bijvoorbeeld snel uit, waardoor je meer lijm moet gebruiken of de hoeken beginnen krullen. Het kan ook zijn dat je behangt wat krimpt bij hoge temperaturen, waardoor je de muur gaat zien tussen de naden.

muur met behangpapier en oude telefoons
Bron : Unsplash – Pavan Trikutam

Behangen met te weinig marge

Bereken je behang niet op de millimeter, maar calculeer een kleine marge in van ongeveer 4cm op de totale hoogte van je muur. Zo bekom je 2cm extra bovenaan en onderaan. Die kan je later nog makkelijk wegsnijden en vergroten je kans op succes.

Wil je juist van jouw behang af?

Lees dan onze tips om je behangpapier te verwijderen en meer in onze nieuwsbrief!

Scroll naar top