Wat is een wadi?

Regenwater opvangen kan je op verschillende manieren. De ene zet een regenton onder zijn dakgoot, de andere plaatst een watertank in zijn tuin. Maar wat dacht je van een wadi? Een wadi-watte? We leggen het je graag uit!

Wat is een wadi?

Wadi is oorspronkelijk een Arabisch woord dat ‘dal, rivierbedding’ betekent, maar in het Nederlands is er een afkorting bij bedacht: Water Afvoer Drainage en Infiltratie. Een wadi is eigenlijk een verlaging in het landschap of je tuin waar overtollig water naartoe stroomt en daar in de bodem zakt. Dat helpt de natuur een handje tegen droogte en wateroverlast. Afhankelijk van de ondergrond blijft het water er nog een tijdje staan zodat er ook nog allerlei bloemen en planten van profiteren.

Hoe is een wadi opgebouwd?

wadi met gras
Bron: Alexey Demidov - Unsplash

Een wadi maak je op een stuk lagergelegen grond waar water naartoe afloopt. Dat hoeft niet enkel het regenwater te zijn dat in je tuin valt, maar je kan bijvoorbeeld ook het regenwater op je dak opvangen en laten leiden naar de wadi.

  • Filterlaag
    Als eerste laag van de wadi heb je een filterlaag. Die laag bestaat uit teelaarde en is meestal zo’n 30 tot 50cm diep. Daar groeit ook de beplanting.

  • Grindlaag
    Het gefilterde water dat door de eerste laag stroomt, wordt opgevangen door de grindlaag. Die grindlaag zorgt ervoor dat het water langzaam wordt afgegeven aan de derde laag, de ondergrond.
wilde bloemen tuin wadi
Bron: Erda Estremera - Unsplash
  • Ondergrond
    De meest geschikte ondergrond voor een wadi is een zandgrond. Zand laat water goed door en zorgt voor een goeie insijpeling in het bodemwater. Klei is dan weer het volledig tegenovergestelde en laat amper water door. Bij een kleigrond is dan ook de grindlaag sterk aangeraden.

  • Afvoer
    In wadi’s komen er ook vaak ‘slokops’ voor. Als er een te grote hoeveelheid water in de wadi stroomt, loopt het overtollige water af via de afvoer. Die afvoer kan je dan laten leiden naar een nabijgelegen vijver of poel. Als er geen natuurlijk water in de omgeving aanwezig is, kan de afvoer ook aangesloten worden op de riolering.

Je wadi onderhouden

Het onderhoud van je wadi is meestal low maintenance en hangt af van wat er beplant is. Is je wadi enkel met gras beplant? Dan moet je het gras om de twee weken maaien. Is je wadi beplant met vaste planten of wilde bloemen, dan is het enkel maar noodzakelijk om in het groeiseizoen de planten te snoeien en een paar keer te wiedenHet is wel gebruikelijk om een keer per jaar al het ‘grof vuil’, zoals bladeren en takken, uit je wadi te halen en om de afvoer schoon te maken.

Wil je meer interessante tuinweetjes ontvangen?

Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief of lees onze blogs!

Scroll naar top