Maak je (moes)tuin lenteklaar in 4 stappen

De lente is in het verschiet en dat is de ideale periode om je mouwen op te stropen en je tuin of moestuin voor te bereiden op weer een stralende zon. Ga niet zomaar halsoverkop te werk, maar ga aan de slag met onze vier stappen om je (moes)tuin lenteklaar te maken.

Je (moes)tuin opruimen

Werken in je tuin of moestuin doe je met een schone lei. We willen dus een gezond perceel om nieuwe groenten te kweken, om groen gras te krijgen en om je bomen en struiken te laten groeien. Trek daarom al het onkruid uit en ruim al het vuil op in je tuin zoals takken, bladeren, stengels, wortels, etc. Die kunnen namelijk een bron van virussen zijn, zeker als je vorig seizoen last had van ziektes. Verwijder eventueel ook je laatste wintergroenten uit je moestuin, voor een frisse start.

Je (moes)tuin bemesten, verticuteren en omspitten

kruiwagen - tuin onderhouden in de lente
Bron: Annie Spratt - Unsplash

Nu alles proper ligt in je tuin of moestuin, is het tijd om je bodem te voeden. Een vruchtbare grond geeft al dat groen in je tuin een extra boost om goed te kunnen schieten. Verlucht je grond door ze te verticuteren of om te spitten en voeg daar compost aan toe om de grond te bemesten. Je kan alvorens ook wat kalk op je grond strooien om een te zure bodem te neutraliseren.

Bomen en struiken snoeien

Snoeien doet bloeien! Want door te snoeien zorg je ervoor dat de bomen en struiken in je tuin voldoende lucht en licht kan opnemen. Dat zorgt voor een goede blad-, bloem- en vruchtontwikkeling. Let wel op dat je snoeit als het niet meer gaat vriezen. Vorst kan namelijk schade toebrengen aan de snoeiwonden van de boom of struik.

takken die in bloei staan met blauwe lucht
Bron: Christian Bowen - Unsplash

Zaaien in je moestuin

Het is nog vroeg om nu al te zaaien in je moestuin, maar op een verwarmd plekje zoals een serre of potjes in je huiskamer kan je al het een en ander kweken. Maar voor je zaait, maak je best een moestuinplan of zaaiplan op. Dan weet je welke soorten bloemen of groenten je waar wil kweken.

Benieuwd wat je nog kan doen met je groene vingers?

We geven je graag wat inspiratie met onze andere blogs of maandelijkse nieuwsbrief.

Scroll naar top