Wat brengen zonnepanelen op in de winter?

Zonnepanelen zijn ongetwijfeld een goede investering, maar loont die investering ook in de winter? Brengen ze (genoeg) op? En hoe kan je het rendement van je zonnepanelen verhogen tijdens de winterperiode?

Zonnepanelen in de winter

Zonnepanelen produceren 70% van hun stroom tussen april en september. Niet verwonderlijk, want dan is de zon dagelijks aanwezig. Op piekmomenten kan een zonnepaneel zelfs 3.000 tot 3.500 watt per uur bereiken. Dat is enorm als je weet dat per huishouden ongeveer 400 watt per uur wordt verbruikt. 

Maar dat verhaal verandert als we overgaan naar de periode tussen oktober en maart. In die periode wordt de overige 30% stroom opgewekt. Van januari tot februari is dat zelf maar 3%. In de winter wekt een zonnepaneel soms maar 25 watt per uur op, tijdens een zonnige dag kan dat 400 watt per uur worden.  

zonnepanelen
Bron: Pexels - Magic K

Waarom een lager rendement?

Er zijn 3 redenen waarom zonnepanelen een lager rendement hebben tijdens de winter: 

  1. Minder zon: ‘s winters is het vaker bewolkt en zijn er minder zonuren. En minder zon is minder opgewekte stroom door je zonnepanelen.  
  2. Sneeuw: een dun laagje sneeuw op je zonnepanelen smelt zelf weg, maar een dik pak sneeuw op je zonnepanelen zorgt voor een rendement = 0. 
  3. Hellingsgraad: De optimale hellingsgraad van je zonnepanelen is in de zomer 35% zodat de zomerzon recht op de zonnepanelen valt. In de winter staat de zon lager, waardoor dat niet het geval is.
zonnepanelen in de winter
Bron: Pexels - Pixabay

Hoe je zonnepanelen optimaal benutten?

Het weer kan je helaas niet beïnvloeden, dus tijdens de winter zal je nog altijd met donkere dagen zitten en sneeuw. Wat je wel kan doen, als je verstelbare zonnepanelen hebt, is de hellingshoek vergroten naar 40-45°. Door de grotere hellingshoek, en een helpende hand van de zwaartekracht, schuift het sneeuw makkelijker van de zonnepanelen.

Een tweede voordeel van een andere hellingshoek is dat de zon opnieuw pal op de zonnepanelen schijnt. Vergeet deze wel niet terug te verstellen naar zijn normale positie in de lente.

Meer weten over zonnepanelen en energie?

Schrijf je in op onze maandelijkse nieuwsbrief of lees onderstaande blogs.

Scroll naar top