Laadpaal thuis plaatsen? Dit moet je weten

Het aantal elektrische en hybride wagens stijgt, maar de laadpalen blijven nog achter. Geen zin om heel de stad rond te rijden voor een beschikbaar laadpunt? Dan is het misschien handig om een laadpaal thuis te installeren. Het bespaart je niet alleen tijd, het is ook goedkoper en efficiënter.

Waarom een laadpaal gebruiken en geen stopcontact?

1. Stopcontact

Hoewel je je elektrische auto ook thuis via het stopcontact kan opladen, wordt dit sterk afgeraden. Ten eerste voor de veiligheid omdat stopcontacten niet gemaakt zijn om regelmatig en langdurig hoge stroom te leveren. Daardoor kunnen ze overbelast en oververhit geraken en zelfs smelten. Ten tweede is een stopcontact niet efficiënt en snel genoeg om je auto op te laden. De gemiddelde laadtijd bij een stopcontact bedraagt tussen de 14u en 22u.

elektrische auto die oplaadt
Bron: Kindel Media - Pexels

2. Laadpaal

De problemen die hierboven staan beschreven worden allemaal opgelost door een laadpaal bij jou thuis te installeren.

  • Laadpalen hebben geen risico op oververhitting omdat ze speciaal ontworpen zijn om langdurig en meer vermogen te leveren.
  • Een laadpaal bij je thuis is aangesloten op een eigen beschermende stroomkring aan het begin van je elektrische installatie, waardoor je wagen sneller oplaadt. Gemiddeld duurt het opladen tussen de vier en acht uur.
  • Daarnaast is een laadpaal bij je thuis ook goedkoper dan een publieke laadpaal. Bij je thuis betaal je enkel voor de verbruikte stroom. Die kost kan je eventueel nog reduceren als je zonnepanelen hebt. Bij publieke laadpalen betaal je voor de geleverde stroom en een extra tarief aan de aanbieder van het laadpunt.

Wat kost een laadpaal en hoeveel bespaar je?

Man die auto elektrisch oplaadt
Bron: Ed Harvey - Pexels

1. Het kostenplaatje van een laadpaal

Voor de laadpaal zelf betaal je tussen de €600 en €1.500. Daarna moet er een verplichte keuring gebeuren die zo’n € 150 kost. Het grote prijsverschil in de laadpalen zit in de installatie. Die kan oplopen van € 300 tot € 2.000 afhankelijk van volgende factoren:

  • 1-fase of 3-faseaansluiting (bepaalt het laadvermogen)
  • Afstand tussen de meterkast en de laadpaal
  • Bevestiging van het laadstation
  • Andere werkzaamheden zoals verbinden met het netwerk.

2. Hoeveel bespaar je tijdens het opladen?

Elektrisch opladen betekent ook een duurdere energiefactuur. Evalueer dus zeker je huidige energieleverancier en stap eventueel over naar een nieuwe leverancier. Maar een elektrisch rijden betekent ook dat je nooit meer hoeft te tanken, en betekent dat je jaarlijks zo’n € 350 tot € 450 uitspaart aan tankbeurten.

Krijg je premies subsidies voor het installeren van een laadpaal?

Helaas zijn er geen premies of subsidies beschikbaar voor wie een laadpaal aanschaft. Maar dat wil niet zeggen dat je er helemaal niks aan hebt. In 2022 heb je een belastingsvermindering van 45% op maximum € 1.500 bij de aankoop van je laadpaal. Die daalt de komende twee jaren wel naar 30% in 2023 en 15% in 2024.

Weer weten over elektriciteit?

In onze blogs en maandelijkse nieuwsbrief kom je er vanalles over te weten!

Scroll naar top