Schimmel verwijderen in je badkamer

Schimmel in de badkamer? Nee dank je! Toch komt het regelmatig voor. Verwijder dus zo snel mogelijk schimmels in je badkamer en voorkom lelijke plekken op je muur of plafond.

Hoe onstaat schimmel?

Schimmel ontstaat door waterdamp die condenseert op de muren of het plafond en niet rap genoeg wordt afgevoerd via ventilatie. In vele gevallen is de badkamer daar een perfect voorbeeld van, maar het kan evengoed voorkomen in je toilet of keuken. Soms ligt het niet aan de condensatie, maar kan je ook met een lek in een leiding zitten bijvoorbeeld.

Een eerste teken van schimmel begint vaak met kleine stipjes. Als je het niet in de gaten houdt, kan die schimmel zich snel verspreiden.

Verlaten woning met schimmel aan de muren
Bron: Jonas Denil – Unsplash

Hoe voorkom je schimmel?

Voorkomen is beter dan genezen! En schimmels voorkom je door genoeg te ventileren. Zorg daarom dat je overdag je woning voldoende verlucht. Zet bij het douchen bijvoorbeeld een raam open of zet het op kip als je gaat slapen.

Vaak hebben badkamers geen ramen, waardoor ze niet natuurlijk kunnen geventileerd worden. In dat geval wordt er vaak een ventilatiesysteem voorzien.

Hoe verwijder je schimmel?

  • Azijn
    Schimmel en azijn zijn geen goede vrienden. Integendeel, bij een eerste keer aanbrengen van azijn doodt het al 80% van de schimmel. Doe dat door azijn aan te brengen op de schimmel en stevig te borstelen op de schimmelplek. Herhaal dit een paar keer in de week.
  • Soda
    Baking soda is echt een wondermiddel als het gaat om je huis te poetsen, het werkt zelfs op schimmel! Meng de soda in wat water, doe het op de schimmel, ga er met een borstel over en droog het af. Herhaal indien nodig.
  • Bleekwater
    Schimmel in de badkamer kan je ook bestrijden met bleekwater. Doe 25ml bleekwater in 1 liter water en breng het aan op de schimmel. 
zwarte schimmel op plafond
Bron: Olena Shmahalo - Unsplash

Hou er rekening mee dat je schimmel nooit droog mag afborstelen, maar maak ze steeds nat. Als je droge schimmel afwrijft, komen schimmelsporen vrij. Deze zijn schadelijk voor de gezondheid. Bovendien verspreiden de schimmelsporen zich dan verder in je huis, waardoor ze ergens anders kunnen broeden.

Meer tips voor je badkamer?

Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief en ontvang iedere maand interessante artikels. Of lees een van onderstaande blogs.

Scroll naar top