Stopcontact plaatsen: tips per kamer

Van stopcontacten kan je er maar beter te veel hebben. Het zou jammer zijn moest je een stopcontact te weinig hebben voor een leuke lamp of je koffiezetapparaat. Maar hoeveel stopcontacten heb je nu net nodig? En waar plaats je je stopcontacten best?

Breng alle elektrische apparaten in kaart

Alvorens stopcontacten te plaatsen, moet je eerst alle apparaten die een stopcontact nodig hebben in kaart brengen. Denk zowel aan de grote toestellen zoals je koelkast, wasmachine en tv als de kleinere apparatuur die je misschien over het hoofd ziet. Dat kan gaan over een plek om je gsm op te laden, een sfeerlamp of je mixer. Ga kamer per kamer af wat je elektrische noden zijn en voorzie daarbij het gepaste aantal stopcontacten. Voorzie er voor de zekerheid nog een paar extra zodat je niet met verlengsnoeren of verdeelstekkers moet werken. Heb je toch een warboel van kabels? Dan zijn er gelukkig ook nog oplossingen om je kabels onzichtbaar weg te werken.

Stopcontact zonder afdekplaat
Bron: Ksenia Chernaya - Pexels

De technische kant van stopcontacten

Voldoende stroomkringen

Uit voorzorg kan je best maximum 8 contactdozen per stroomkring plaatsen. Zo vermijd je overbelasting of kortsluiting. Een contactdoos is niet per se gelijk aan één stopcontact. Meerdere stopcontacten onder een afdekplaat worden gezien als één contactdoos. Een contactdoos kan dus bestaan uit twee of drie stopcontacten.

Hoogte stopcontacten

De minimale hoogte voor het ophangen van een stopcontact kan je onderverdelen in twee soorten ruimtes: droge en natte ruimtes. In droge ruimtes, zoals de woonkamer of slaapkamer, moeten stopcontacten minsten 15 cm boven de grond hangen. Die hoogte is gerekend vanaf de afgewerkte vloer. Voor natte ruimtes, zoals de keuken of badkamer, is de minimale hoogte van een stopcontact 25 cm.

twee stopcontacten naast elkaar - stopcontact plaatsen
Bron: Paul Hanaoka - Unsplash

Stopcontacten in de keuken

Voor de keuken reken je best op een stopcontact per elektrisch apparaat. Dan kom je al gauw uit op 15 aansluitpunten. Een deel van die stopcontacten zitten allicht verborgen in je keuken voor je koelkast, microgolfoven of inductieplaat. Maar een groot deel zal ook rond je werkblad zitten. Reken op ongeveer zes stopcontacten aan je werkblad voor een koffiezet, waterkoker, mixer, etc. Idealiter bespreek je het aantal stopcontacten met je keukenfabrikant zodat ze al ingewerkt zijn. Vergeet ook geen stopcontact dichtbij de tafel te plaatsen als je bijvoorbeeld je fondue- of gourmettoestel onder het stof vandaan haalt.

Stopcontacten in de woonkamer

De vuistregel voor het aantal stopcontacten in je woonkamer is 1 stopcontact per 4m², maar die regel is echter wel al wat achterhaald. Daarom ga je best voor 10 à 12 stopcontacten in je woonkamer. Vooral rond je tv-meubel voorzie je voldoende stopcontacten voor je tv, digibox, PlayStation …

stekker - stopcontact plaatsen
Bron: Kelly Sikkema - Unsplash

Stopcontacten in de slaapkamer

Voor een slaapkamer heb je met 8 stopcontacten meestal voldoende. Het grootste deel van die stopcontacten bevindt zich aan het hoofdeinde van het bed. Reken op minstens 2 stopcontacten aan elke bedzijde of nachtkastje. Die dienen voor een nachtlampje, wekker of oplader. Hou dus ook rekening met de breedte van je bed wanneer je stopcontacten plaatst. Verdeel nog eens 3 à 4 stopcontacten in de ruimte voor een eventuele mobiele airco, sfeerlamp of tv.

Stopcontacten in de badkamer

Elektriciteit en water zijn niet bepaald een goede combinatie. Toch heb je ook stopcontacten nodig in je badkamer. Voorzie zeker 2 stopcontacten aan elke zijde van de wastafel om je elektrische tandenborstel op te laden, je te scheren of je haar te drogen. Hou bij het plaatsen van je stopcontacten in de badkamer ook zeker rekening met de verschillende elektrische zones.

Wil je meer te weten komen over elektriciteit?

Schrijf je dan in op onze maandelijkse nieuwsbrief voor weetjes of lees onze blogs over energie en elektriciteit!

Scroll naar top