Interieurtip: ton-sur-ton interieur

Ton-sur-wat? Ton-sur-ton! Kleuren kiezen is al moeilijk genoeg. Gelukkig heb je bij de ton-sur-ton trend daar helemaal geen last van! Bij deze interieurtrend gebruik je slechts één kleur voor een kamer. Benieuwd hoe je ton-sur-ton toepast in jouw interieur?

Wat is ton-sur-ton?

Ton-sur-ton letterlijk vertaald betekent ‘tint op tint’. Dat wil dus zeggen dat je vanuit één kleur vertrekt en varieert met de verschillende tinten ervan. Zo heb je bijvoorbeeld geel met oker als donkere tint en pastelgeel als lichte tint. Het grote voordeel van een ton-sur-ton interieur is dat het rust uitstraalt en alles meteen matcht. Geen last meer van keuzestress! Bovendien zorgt de gelaagdheid van de tinten voor diepte in je interieur zodat het niet te oppervlakkig blijft.  

ton sur ton interieur roze
Bron: Jean-Philippe Delberghe - unsplash

Combineer kleur met textuur

Verschillende tinten is slechts een deel van het ton-sur-ton interieur. Om ervoor te zorgen dat het één geheel wordt, ga je ook spelen met verschillende materialen. Door patronen te maken met de verschillende tinten, een andere verftechniek te gebruiken, etc. ontstaat er een speelse en spannende afwisseling in je interieur. Maar een ton-sur-ton interieur wil niet zeggen dat je enkel de muren verft, maar ook dat de juiste kleur terugkomt in je meubilair en decoratie. Hier zijn alvast nog enkele tips:

ton sur ton interieur blauw
Bron: Vinicius "amnx" Amano - Unsplash

Ton-sur-ton tip: plafond schilderen

Voor een optimaal resultaat schilder je niet enkel de wanden, maar neem je ook het plafond mee. Het meeschilderen van je plafond is trouwens niet iets dat alleen maar gedaan wordt in een ton-sur-ton interieur. Het wordt steeds vaker toegepast in andere interieurs om rust en warmte uit te stralen, alsof je in een cocon zit.

Ton-sur-ton tip: kasten schilderen

Afhankelijk van hoe je de verschillende tinten wil combineren, kan je opteren om je kasten in dezelfde kleur als de muur te schilderen. Zo lijkt het of ze opgaan in de muur, wat een ruimer effect creëert. Wil je de kast toch iets meer benadrukken. Dan schilder je ze gewoon in een andere tint dan de muur.

Ton-sur-ton tip: meubilair

Het kan soms een hele zoektocht zijn om het gepaste meubilair te vinden als je ton-sur-ton wil gaan. Niet iedereen verkoopt een fluoroze zetel met indigo kussens! En als je dan het gepaste meubel hebt gevonden, moet je nog hopen dat er ook wat textuur in zit. Want die textuur zorgt ervoor dat je ton-sur-ton interieur nog dynamischer wordt. Denk maar aan een velvet zetel, leren fauteuil, salontafel met glas …

Gordijnen en decoratie

Ten slotte kan je je nog uitleven in de decoratie en gordijnen. Groepeer verschillende soorten decoratie bij elkaar om hoogteverschillen te creëren of plaats een blikvanger in de ruimte als basis. De gordijnen kan je dan weer tot op de grond laten hangen om een verlengend effect van de ruimte te creëren.

Andere tips nodig voor kleur in je interieur?

Schrijf je dan in op onze maandelijkse nieuwsbrief of ga aan de slag met een van de onderstaande blogs.

Scroll naar top