De oplossing voor hard water: een waterverzachter

Heb jij ook last van kalk aan je kraan, douchewand of in je leidingen? Dan zit je waarschijnlijk met hard water! Gelukkig bestaat er zoiets als de waterverzachter. Zoals het woord al zegt onthard je water met een waterverzachter, ook wel waterontharder genoemd.

Hard water

Hard water vs. zacht water

Hard water wil zeggen dat er een grote hoeveelheid kalk aanwezig is in het water. Hoe meer kalk er aanwezig is, hoe harder het water. Aan de andere kant van het spectrum heb je zacht water, wat wil zeggen dat er juist weinig kalk is. Normaliter wordt de hoeveelheid ervan uitgedrukt in Franse graden (fH).

  • 0 – 7 fH: heel zacht water
  • 7 – 15 fH: zacht water
  • 15 – 30 fH: gemiddeld water
  • 30 – 45 fH: hard water
  • 45+ fH: heel hard water

Wat zijn de gevolgen van hard water?

wasmachine met plantjes op - hard water waterverzachter
Bron: Raychan - Unsplash

Te veel kalk door hard water kan verschillende gevolgen hebben voor je huishoudapparaten. De leidingen van je vaatwasser of vaatmachine kunnen verkalkt geraken, er kan kalkvorming ontstaan in je radiator, je douchetegels of -kraan krijgen kalkaanslag … Die kalkvorming leidt dan weer tot een lager rendement van je toestel. Een boiler moet dan bijvoorbeeld weer meer energie verbruiken waardoor je het ook voelt in je portefeuille. En daar komt de waterverzachter in het spel.

Gelukkig heeft hard water enkel een invloed op je toestellen. Voor jouw gezondheid hoef je niet te vrezen. Drinkwaterbedrijven hebben het water al zodanig verzacht dat de hoeveelheid kalk geen invloed heeft op het lichaam.

Waterverzachter

douche met plant in - hard water waterverzachter
Bron: Noithat rakhoi – Unsplash

Wat is een waterverzachter?

Het woord zegt het zelf al: een waterverzachter verzacht je water. Het zorgt ervoor dat de hoeveelheid kalk in je water vermindert om kalkaanslag te voorkomen of verminderen. Meestal heb je pas een waterverzachter nodig vanaf 25 fH. De waterhardheid waar jij woont kan je makkelijk online opzoeken of navragen op de gemeente.

Hoe werkt een waterverzachter?

Een waterontharder haalt een deel van de kalk uit het water met een harsfilter gevuld met harsbolletjes. Als het harde water door de filter stroomt, nemen de harsbolletjes de kalk op zodat er zacht water ontstaat. De filter moet wel regelmatig gespoeld worden met een soort zout. Dat zorgt ervoor dat de kalkafzetting op de harsbolletjes wegspoelt en je waterverzachter perfect blijft werken.

Wat kost een waterverzachter?

De gemiddelde prijs van een waterverzachter ligt tussen de € 750 en € 1.000. Daarin zijn de installatiekosten en onderhoudskosten nog niet inbegrepen. Installeer je een waterverzachter in een woning van meer dan 10 jaar oud? Dan kom je gelukkig nog in aanmerking op een gunstig btw-tarief van 6% voor de installatiekosten.

Meer informatie nodig over je water of waterverbruik?

Lees dan onderstaande blogs of schrijf je in op onze maandelijkse nieuwsbrief.

Scroll naar top