Kleur bekennen – welke verfkleur kies ik?

De ideale verfkleuren kiezen en combineren is niet altijd de gemakkelijkste opgave. Laat staan om ze samen te stellen met andere kleuren! Je moet rekening houden met de kleurencombinaties, je interieur, warme of zachte kleuren… Om nog maar te zwijgen over accentmuren! Met de tips die we je geven behaal je meteen je masterdiploma in verfkleuren kiezen en combineren.

Warme of koude kleuren

Als je binnenwandelt in een ruimte, heeft kleur automatisch effect op de sfeer en gemoedstoestand. Wandel je in een kamer die in warme kleuren is geverfd (rood, oranje, geel) dan zorgt dit ook voor een gezellige, knusse en levendige indruk. Is diezelfde ruimte geschilderd in koude kleuren (groen, blauw, paars) dan oogt ze rustiger en ontspannen.

De functie van de ruimte bepaalt dan ook of je warme of koude verfkleuren gebruikt. Actieve ruimtes, zoals de keuken of inkomhal, neigen eerder naar warmere kleuren omdat ze aanzetten tot dynamiek en levendigheid. Passieve ruimtes, zoals de badkamer en slaapkamer, kan je dan weer voorzien met koudere kleuren.

Tip: hou rekening met de lichtinval van de ruimte. Noordelijke georiënteerde ruimtes krijgen weinig natuurlijk licht, waardoor ze koeler aanvoelen. Je mag dus gerust wat extra warme tinten gebruiken. Zuidelijk gerichte kamers hebben dan weer het warme avondlicht en zijn niet vies van een koeler likje verf. 

Bepalen van de kleurgroep

Kleurenwaaier

Kleurkeuze gemaakt? Dan is het tijd om je te oriënteren binnen de kleurgroep! Aan de hand van een kleurencirkel kan je bepalen welke verfkleuren je combineert. Wil je een contrasterend effect, dan kies je best voor verfkleuren die ver uit elkaar liggen op de cirkel zodat ze elkaar versterken. Wil je eerder een harmonieuze combinatie? Dan kijk je naar kleuren die dicht bij elkaar liggen. Haal ook wat inspiratie uit onze vorige blog om te weten welk effect kleuren hebben op een ruimte en je gemoedstoestand!

Verfkleuren combineren in je interieur

Eens je je kleur, of kleurgroep, hebt gekozen is het tijd om combinaties te maken. Idealiter heb je drie verfkleuren en kan je als volgt te werk gaan:

Tip: Verf staat niet los van je interieur! Kijk dus ook naar je vloerbekleding, gordijnen en meubels zodat je een harmonieus effect creëert. 

  • Toon-op-toon kleurencombinatie: Bij deze combinatie ga je uit van één kleur(engroep), maar met een andere hoeveelheid wit.  Ze zijn daarom ideaal om lichte nuances aan te brengen. Voor deze combinatie kies je een donkere, een lichte en een tussenliggende tint. Zo kan je bijvoorbeeld de verfkleur geel kiezen met een donkere variant zoals oker en een lichte tint zoals crème wit.
  • Neutrale kleurencombinatie Hierbij combineer je naastliggende kleuren op de kleurencirkel om een vorm van harmonie te krijgen. Veelvoorkomende combinaties zijn bijvoorbeeld groen-geel en oranje-rood. Om de kleuren tot hun recht te laten komen worden ze best gecombineerd met een neutrale verfkleur zoals wit of grijs.  
  • Gewaagde kleurencombinatie: Door contrasterende kleurencombinaties te maken versterk je beide kleuren met elkaar zodat je interieur kracht uitstraalt. Dit kan je bekomen door kleuren te kiezen die niet aan elkaar grenzen op de kleurencirkel. Laat je dus volledig gaan! Combineer blauw en rood, paars en oranje en maak zo je eigen picasso. 
Roze interieur met decoratieve stoelen en bijzettafel
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Scroll naar top