5 tips om je kleine keuken in te richten

Wie zegt dat een kleine keuken ook geen droomkeuken kan zijn? Voor een echte keukenprins(es) is het misschien niet de ideale setting, maar er zijn een heleboel oplossingen om in je kleine keuken toch genoeg ruimte te voorzien. Want een kleine keuken kan ook zowel praktisch als ruim als mooi zijn.

Werk in de hoogte

Wandkasten

Als je één ding nodig hebt in een keuken dan is het wel opbergruimte. En in een kleine keuken kan je daarvoor perfect in de hoogte gaan met wandkasten. Vaak geven wandkasten wel een iets benauwder gevoel, waardoor het slimmer is om een kast van de grond tot aan het plafond te hebben voor een verlengend effect van je kleine keuken.

witte keuken met wandplanken - kleine keuken
Bron: Beazy - Unsplash

Wandplanken

De tegenhanger van de wandkast is de wandplank. Ze zijn ontzettend handig om te bevestigen en praktisch om te gebruiken. Bovendien kan je de wandplanken ook gebruiken om decoratie op te plaatsen om je kleine keuken aan te kleden. Let wel op: wandplanken vangen heel wat stof op.

Magneetstrips

En als je dacht dat het niet minimalistischer kon dan een wandplank, dan heb je ook nog de magneetstrip tegen de muur. Aan een magneetstrip kan je natuurlijk geen borden of glazen aan hangen, maar het is wel handig voor ander keukengerei zoals messen en snijplanken.

Kies de juiste keukenopstelling

Aan je keukenopstelling kan je niet altijd veel doen, maar het ene type keuken is soms beter geschikt in een bepaalde ruimte dan een ander type keuken. Voor kleine keukens zijn vooral hoekkeukens of parallelkeukens een aanrader. 

Een kleine keuken is een lichte keuken

Donkere kleuren in je keuken zorgen voor een benauwd gevoel. Daarom ga je best aan de slag in de keuken met een lichte kleur. Een lichte kleur zorgt er trouwens voor dat het invallende zonlicht ook meer reflecteert en verspreid wordt. Door te spelen met de kleur en lichtinval lijkt je ruimte groter dan ze werkelijk is. 

Een bartafel in je keuken

Om plaats te besparen in je kleine keuken ga je niet voor een losstaande tafel, maar wel een bartafel aan je keuken. Zet er een paar leuke barkrukken onder en je bent vertrokken. Bovendien is een bartafel aan je keuken ook multifunctioneel: het geeft je keuken extra werkruimte.

Groene keuken met keukeneiland - kleine keuken
Bron: Laurence Katz - Unsplash

Inbouwapparatuur

Wie een kleine keuken heeft, moet ook nadenken hoe je verschillende apparaten kan verbergen in je keuken. Zo heb je bijvoorbeeld in de keuken van je ouders een bombastische dampkap hangen, terwijl een afzuigkap in de kookplaat veel handiger is en meer plaats bespaart in een kleine keuken. Een waterkoker kan je ook links laten liggen en vervangen door een kraan met kokend water. Of zoals in het item hierboven staat beschreven, kan je extra werkruimte creëren met een werkblad dat ook dient als bartafel.

Nog meer tips voor je keuken?

Kom dan even van achter het fornuis en lees onderstaande blogs. Of schrijf je in op de nieuwsbrief en ontvang maandelijks nieuwtjes.

Scroll naar top