5 vragen om je zolder te renoveren

De zolder is meestal een verloren ruimte waar je oude spullen stockeert zoals schoolboeken, speelgoed vanuit je kindertijd en je versleten plastic kerstboom. Maar je kan zo veel meer doen met je zolder! Maak er een extra slaapkamer van, een ontspanningsruimte of zelfs een badkamer! Voor je dat doet, moet je jezelf wel nog een paar vragen stellen.

Is mijn zolder ruim genoeg?

Vooraleer je je zolder renoveert, moet je eerst bekijken of de zolder groot genoeg is voor je project. Algemeen geldt de regel dat je minstens 2,10m hoogte nodig hebt om comfortabel recht te staan. Omdat je zolder vaak schuin afloopt, kan je in de lagere delen (bijvoorbeeld tot 1,80m) een bureau of bed zetten. Verloren ruimte in de dakvoet kan je dan weer opvullen met ingebouwde kasten. 

Is mijn zolder voldoende geïsoleerd?

In je toekomstige woonkamer, ontspanningsruimte, etc. wil je natuurlijk niet bevriezen tijdens de winter, of je te pletter zweten tijdens de zomer. Daarom is thermische isolatie in je zolder ontzettend belangrijk. In oude zolders is deze helaas maar zelden aanwezig. Gelukkig kan je de muren en het dak gemakkelijk langs de binnenkant isoleren. Als het dak sowieso moet gerenoveerd worden, dan is het misschien interessanter om je dak aan de buitenkant te isoleren. Deze optie is iets duurder, maar biedt je de mogelijkheid om je dakstructuur zichtbaar te laten. 

stoffige zolder met zonlicht door het zolderraam
Bron: Mika Baumeister - Unsplash

Is er genoeg licht?

Zolders zijn meestal bekend om hun akelige en donkere hoekjes. Wil je je zolder omtoveren, dan moet je ook het licht naar binnen halen. Gelukkig zijn er tal van mogelijkheden om je donkere zolder om te toveren tot een oase van licht. Zo kan je kiezen voor dakvensters, dakkapellen, ramen in de gevel, koepels, etc. Algemeen geldt de regel dat je glasoppervlakte tussen een zesde en een achtste moet zijn ten opzichte van je vloeroppervlakte voor een ideale lichtinval.

Is mijn vloer stevig genoeg?

Voor een renovatie moet ook je vloer in goede staat zijn. Daarbij moet je vooral denken aan de belasting die op je vloer komt te staan. Een specialist kan al snel bepalen of de huidige structuur genoeg draagkracht heeft of ze verstevigd moet worden. Indien er werken aan de vloer moeten gebeuren, dan kan je ook meteen akoestische isolatie installeren zodat de verdieping eronder je niet hoort rondlopen.

zolder ingericht als slaapkamer
Bron: Alex Geerts - Unsplash

Kan ik de zolder gemakkelijk bereiken?

Je zolder mag dan wel volledig geschikt zijn voor een nieuwe ruimte, zo moet ook nog bereikbaar zijn. Vaak is er een wel een zoldertrap aanwezig, maar is dat geen vaste trap. Heb je hier vrede mee? Perfect! Zo niet, dan dien je nog een vaste trap te installeren. Helaas kan dat wel wat gevolgen voor de verdieping eronder. Vaak kan je bijvoorbeeld een kamer niet meer binnen of offer je een groot deel op van een kamer of hal. Toch de perfecte plek gevonden? Hou dan rekening met de doorganghoogte tussen de bovenkant van een trede en de bovenliggende vloer. Deze moet minstens 1,90m zijn.

Nog meer renovatietips?

Schrijf je dan in op onze maandelijkse nieuwsbrief of lees onderstaande blogs.

Scroll naar top