4 tips voor een vintage interieur

Vintage is weer helemaal in. Wat je als kind of volwassene droeg in de jaren ’70 en ’80, zie je nu gewoon weer in het straatbeeld. En dat geldt ook voor je interieur. Tegenwoordig worden de kringwinkels en rommelmarkten afgeschuimd om een prachtig, vintage kastje of bijzettafeltje op de kop te tikken. Wil jij ook zo’n vintage interieur? Lees dan onze tips.

Vintage vs. retro

We spreken van vintage als iets meer dan 30 jaar oud is en de tand des tijds heeft doorstaan, met uitzondering van enkele krassen of een vervaagde kleur. Op die manier straalt het een en al karakter uit, maar is het nog wel in kwalitatieve staat.
Bij retro kunnen we Vadertje Tijd niet verwijten voor de krassen, want retro voorwerpen zijn nog redelijk nieuw. Daarin zit dan ook het verschil tussen retro en vintage. Retro producten zijn nog redelijk recent, maar stralen een vintage en oudere look uit.

Meubels voor een vintage interieur

Om je vintage interieur in te richten heb je natuurlijk meubels nodig (al is dat zo bij elk interieur). Vintage meubels zijn vaak uit hout gemaakt en hebben een gebruikte look en een simpel design. Denk maar aan een ouder houten tafeltje of kastje. Een andere vorm van hout die vaak gebruikt wordt in een vintage interieur is rotan en bamboe. Maar hout is niet het enige waar vintage zich tot beperkt. Voor een vintage look worden er ook vaak meubels gemaakt uit metaal en glas. Zo heb je bijvoorbeeld prachtige salontafels met een ijzeren frame en glazen blad. Naast echte meubels zijn wollen tapijten en planten ook absoluut onmisbaar in je vintage interieur.

Vintage interieur met vintage kast, lamp en tapijt
Bron: Charlotte May - Pexels

Kleuren voor een vintage interieur

Je kleurenpallet voor een vintage interieur zal vooral bestaan uit witte en bruine kleuren. Die overvloed van wit zorgt ervoor dat je focus meteen naar je prachtige houten meubels en planten gaat. Naast wit en houtbruin komen ook vaak aardetinten en natuurtinten in een vintage interieur voor zoals olijfgroen, okergeel en oranje. Die kleurencombinatie vind je bijvoorbeeld terug in 70’s behangpapier.

Combineer vintage met andere stijlen

Een vintage interieur is zeer flexibel en kan je makkelijk plaatsen in een modern, Scandinavisch of industrieel interieur.

Wil je meer te weten over verschillende woonstijlen? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief!

Vintage interieur met houten kast en plant
Bron: Zen Chung - Pexels
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Scroll naar top