De voor- en nadelen van een rieten dak

De ene associeert een rieten dak met een luxueuze en landelijke woning, de andere ziet meteen een sprookjeshuis voor zich. Eén ding is zeker: een huis met een rieten dak zorgt voor heel wat karakter. Toch zie je een huis met strodak niet elke dag omdat er nog een stigma heerst van een hoge brandbaarheid en slechte isolatie. Dat is anno 2023 helemaal het geval niet meer. Daarom lijsten we alle voor- en nadelen van een rieten dak nog eens voor jou op.

Open vs. gesloten constructie

Een rieten dak leggen gebeurt al honderden jaren op dezelfde wijze, maar het verschil zit hem in de constructie die het dak draagt. Bij een traditioneel dak wordt het riet bevestigd met een touw op een raamwerk van latten en balken. Het is een open constructie waardoor je langs de binnenkant ook het riet ziet. 

De gesloten constructie, die nu veelal wordt gebruikt, vervangt dat raamwerk door houtplaten van 19mm dik. Daarop wordt het riet met een schroef bevestigd. Daarnaast wordt er ook een dampwerende folie gelegd zodat er geen vocht in het dak trekt.

leemhuis met rieten dak
Bron: Dominik Kiss – Unsplash

Voordelen rieten dak

 • Duurzaam:
  Riet is een duurzaam en natuurlijk materiaal. Het is zelfs het meest milieuvriendelijke product dat wordt gebruikt in de bouwsector. Zelfs als het riet geen functie meer heeft als dak door veroudering, kan je het nog gebruiken als meststof. Van een tweede leven gesproken!

 • Karaktervol:
  Naast duurzaamheid schreeuwt een rieten dak ook gezelligheid uit. Het unieke dak blaakt van karakter en geeft je huis meteen een prachtige uitstraling.

 • Goede isolator:
  Omdat riet een holle stengel heeft gevuld met lucht, dient die als uitstekende isolator. Daarnaast reflecteert riet ook de warmte waardoor het lekker fris is in de zomer en warm in de winter. Het is zelfs zo een goede isolator dat riet een vaak gebruikt materiaal is bij passiefhuizen.

 • Brandveilig:
  Op zich is riet heel brandbaar, maar als rietstengels in grote mate zijn samengeperst, verlaagt de brandbaarheid drastisch. Bovendien wordt er ook steeds vaker voor een gesloten constructie gekozen waarbij het riet op een ondergrond wordt vastgemaakt. Daardoor verlaagt het risico op brand wederom. Nog niet overtuigd? Dan kan je er ook steeds voor kiezen om je rieten dak te behandelen met een brandvertragend middel of sprinklerinstallatie.
huis met rieten dak
Bron: Liv Cashman – Unsplash

Nadelen rieten dak

 • Water:
  Water is de grootste vijand van je rieten dak. Het kan voor een moslaag zorgen waardoor zonlicht en lucht niet meer tot het riet doordringen. Dat kan leiden tot schimmelvorming of verrotting. Zeker huizen die zich bevinden in een schaduwrijke omgeving zijn hier extra gevoelig aan. Een jaarlijks onderhoud is dus uiterst belangrijk!

 • Levensduur:
  In theorie is de levensduur van een rieten dak ongeveer 25 jaar. In praktijk zien we wel dat daken tot zo’n 40 jaar meegaan, mits een goed onderhoud.

 • Onderhoud:
  Zoals de twee vorige paragrafen al lieten uitblijken, is onderhoud van je rieten dak van hoog belang. Daarom is het aangeraden om jaarlijks je dak te onderhouden. De kosten daarvoor vallen tussen de € 700 en € 1400, maar zijn afhankelijk van de hellingsgraad van je dak, de kwaliteit van het riet en de totale oppervlakte.

 • Prijs:
  De aanleg van een rieten dak ligt prijsgewijs op hetzelfde niveau als een dak met dakpannen. Het is vooral het onderhoud dat zorgt voor een meerkost. Zoals de vorige paragraaf vermeldt, moet je jaarlijks een potje van € 700 à € 1400 opzij leggen voor je onderhoud.

Nog meer tips over daken?

Schrijf je dan in op de nieuwsbrief en lees onderstaande blogs.

Scroll naar top