Hygge, lagom, fika… – Een taaltje apart dat Scandinavisch interieur

Om de zoveel jaar duikt er wel een nieuwe Scandinavische woontrend op. Maar weet jij nog wat ze exact betekenen? We hebben ze alvast op een rijtje gezet om het bos weer door de Scandinavische bomen te zien.

Hygge

Hygge is waarschijnlijk een woord dat je hier en daar wel al hebt horen vallen. Het is van Deense afkomst en is eigenlijk niet te vertalen. Je zou het kunnen vergelijken met het Nederlandse ‘gezelligheid’. Hygge is samen met je lief onder een dekentje kruipen en een goed gesprek hebben met een warme tas thee in je handen. Het is kijken en luisteren naar onweer. Het is een koffietje drinken en je huis omtoveren in je gezellige cocon. Hygge staat niet enkel voor het moment zelf, maar ook het proces van intimiteit creëren. 

slaapkamer met rustieke toets die gezelligheid uitstraalt
Bron: Nine Köpfer - unsplash

Lagom

Wederom is lagom een woord dat niet te vertalen is, maar het komt deze keer uit Zweden. Lagom wordt best omschreven als ‘precies genoeg’, niet te veel en niet te weinig. Het gaat om de perfecte balans vinden zodat je je goed voelt in je vel. Lagom kan je vinden in alle aspecten van je leven, dus ook in je huis. Een typisch lagom-huis is net groot genoeg en stijlvol ingericht. Je voelt je er goed omdat het je persoonlijkheid uitstraalt, maar zonder overbodige luxe.

Fika

Een ander niet-vertaalbaar Zweeds woord is fika. Je kan een beetje de vergelijking maken tussen een high-tea en hygge. Het is een soort Zweedse koffiebreak met een lekkernij. Het is niet de gewone koffiepauze die we hier in België kennen, maar het is echt een rustmoment tijdens de dag waarbij je de tijd neemt om bij te praten met collega’s, vrienden of familie. Het hoeft natuurlijk niet enkel koffie en gebak zijn. Als je meer fan bent van melk en fruit kan je gerust ook nog je fika-momentje hebben.

bagel en thee
Bron: Anjeli Lundblad - unsplash

Umage

 Niet Zweeds, maar wel terug Deens en onvertaalbaar deze keer. Het valt best te omschrijven als ‘doe wat extra je best’ of ‘doe wat meer moeite’. Niet bepaald een aantrekkelijke filosofie op het eerste zicht. Maar op vlak van interieur heeft Umage wel een punt. We hebbben allemaal wel een hoekje dat er niet goed bijligt, of wat rommel in enkele lades of een kast. Umage zet aan om die extra effort te doen om een thuis te krijgen waar je volledig relaxed van wordt.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Scroll naar top