Bespaar water met deze 5 tips

Dagelijks gebruiken we zo’n 120 liter water per persoon. Tel daar 11 miljoen mensen bij in ons Belgenlandje en we bekomen een immens getal. Doe daar nog eens een droge periode bij en je kan je inbeelden dat zowel mens als natuur stevig afziet. Let daarom goed op je waterverbruik! Hieronder alvast enkele tips om water te besparen.

Douche boven bad

Maar liefst een derde van je waterverbruik gaat naar je douche of bad. Iedereen weet wel dat het beter is om een douche te nemen en geen bad, maar er schuilt wel een addertje onder het gras. Sta je langer dan 10 minuten onder de douche, dan verbruik je 150 liter, evenveel als een bad. Installeer daarom een zuinige douchekop. Op die manier laat je je waterdebiet zakken van 15 liter naar 6 liter per minuut.

douche waar water uit komt

Bespaar tijdens je toiletbezoek

Nog een derde van je waterverbruik gaat uit naar het toilet. Druk daarom steeds op de spaarknop van je toilet om water te besparen in plaats van de grote knop. De kleine knop kan wel degelijk groot werk verzetten. Wil je een meer drastische aanpak, installeer dan een droogtoilet. Op die manier verbruik je helemaal geen water meer. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, werkt het droogtoilet zeer goed en laat het geen geurtjes na.

Water hergebruiken

Wie water wil besparen, moet water hergebruiken. En dat doe je gemakkelijk in de keuken. Ben je bijvoorbeeld je groenten aan het wassen, gebruik het water later dan nog om je plantjes water te geven. Of wacht je op warm water uit de kraan? Vang dan eerst het koude water nog op.

Vang regenwater op

Regenwater opvangen is een absolute must! Je kan dit doen door een regenton te plaatsen onder je dakgoot en het opgevangen water te gebruiken om je terras te kuisen of moestuin water te geven. Heb je een regenput of regenbak, dan kan je wel tot 60% sparen van je totale waterverbruik. Met een filter en pomp kan je het water ook binnenshuis gebruiken voor het toilet, de douche of vaat. Je waterverbruik vermindert meteen!

Kraan waar een druppel water uit komt

Niet gieten maar druppelen

Giet je altijd emmers vol om je moestuin water te geven? Kijk eens of je geen druppelsysteem kan installeren in plaats van tonnen water over je planten te gieten om water te besparen. Als dit niet echt mogelijk is, geef dan je plant ofwel s’ ochtends ofwel ’s avonds water. Overdag kan het te warm worden en verdampt het water snel.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Scroll naar top