Cohousing: to do or not to do?

Had je altijd al gedroomd om met je beste vriend(in) samen te wonen? Door de stijgende vastgoedprijzen zou deze droom wel eens kunnen uitkomen. Je zult ook niet de eerste zijn, want cohousing is aan een serieuze opmars begonnen. 

Wat is cohousing?

Kies je voor cohousing, dan woon je met andere gezinnnen, vrienden of zelfs vreemden onder één dak. Kleine nuance weliswaar: je beschikt nog steeds over je eigen woning, maar er zijn verschillende gemeenschappelijke ruimtes die je deelt met je ‘cohousers’. Deze ruimte kan verschillen per project, maar is vaak een keuken, eetruimte, wasruimte en tuin die je deelt.
Eigen aan cohousing is ook dat iedereen inspraak heeft. Iedere bewoner mag dus zijn zegje doen als er bepaalde kosten gedeeld moeten worden, als er werken worden uitgevoerd…

Wat zijn de voordelen van cohousing?

 • Een grote doorslaggever is de kostprijs. Als je aan cohousing doet, deel je de kosten met je medebewoners waardoor de huur ook een pak lager ligt. 
 • Je kan rekenen op je sociale netwerk. Je komt regelmatig in contact met je medebewoners waardoor ze ook vrienden worden. Je kan dus (vaak) op hen rekenen om taken te verdelen. Want sharing is caring. 
 • Vaak kan je een woning van betere kwaliteit op de kop tikken omdat je ze huurt met meerdere personen.
 • Cohousing zorgt voor een grotere sociale controle omdat er meer mensen een oogje in het zeil houden. Vooral bij cohousingwijken is dit het geval.
Twee huizen die tegen elkaar staat

Wat zijn de nadelen van cohousing?

 • Cohousing is spijtig genoeg niet altijd rozengeur en maneschijn. Je leeft ten slotte samen met andere mensen en verschillende persoonlijkheden wat risico’s met zich mee kan brengen. Een ruzie kan dus wel eens escaleren. 
 • Omdat je samenwoont met anderen geef je automatisch een stukje van je privacy op. Gelukkig heb je nog je eigen stekje in je kamer. 
 • Het kan zijn dat je in kosten moet delen waarvan je het eigenlijk niet ziet zitten. Zo zijn er bijvoorbeeld gemeenschappelijke ruimtes die je helemaal niet gebruikt, maar waarvoor je toch moet betalen.

Nog enkele tips voor cohousing

 • Hou het netjes. Soms is dit moeilijk omdat je met verschillende mensen in eenzelfde ruimte woont. Probeer er toch op te letten, want zo spaar je wel wat ergernissen uit. 
 • Maak tijd voor elkaar: kijk eens wanneer je huisgenoten vrij zijn en doe iets leuks met hen. Zo leer je elkaar wat beter kennen en bevordert het de aangename sfeer in huis. 
 • Betaal de huur op tijd: zorg dat je juiste afspraken maakt met je huisgenoten en stel een datum (en herinnering) in wanneer iedereen moet betalen. 
 • Probeer samen iets in de keuken: je hebt waarschijnlijk tal van kookboeken vergaard toen je moeder hoorde dat je alleen ging wonen. Probeer daarom ook iets lekkers uit met je huisgenoten. 
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Scroll naar top