4 tips om je renovatie voor te bereiden

Iedereen komt wel eens in contact met een renovatie of renovatieproject: van nieuwe tegels leggen tot een spanplafond ophangen of gewoon je behangpapier van je muur verwijderen. Hoewel ze allemaal een andere aanpak verdienen, toch ligt de voorbereiding vaak in dezelfde lijn. Want voor renovaties groot en klein, daar moet je op voorbereid zijn!

1. Informeer je over je renovatie

Vooraleer je begint te renoveren, moet je je informeren. Denk na over wat je wil bereiken, waar je wil starten, en hoe dat je gaat aanpakken. Praat met mensen uit je omgeving, vrienden, familie of zelfs experten. Aan de hand van hun mening kan je alles op een rijtje zetten en een beslissing nemen waar je 100% achter staat.

Je kan de info natuurlijk ook digitaal of in geschreven vorm krijgen. Zoek dingen op het internet, laat je inspireren door Pinterest, abonneer je op (ver)bouwtijdschriften of koop interieurboeken. Op die manier kom je ook dingen te weten zoals verschillende regelgevingen, premies, etc.

renoveren renovatie
Bron: Milivoj Kuhar – Unsplash

2. Plan je renovatie

Renoveren is plannen. Plannen maken met wat je moet doen, een tijdsplanning opstellen, eventueel een echt verbouwplan uittekenen… Plannen genoeg! Een planning voor je renovatie zorgt er wel voor dat je steeds een doel voor ogen houdt. Je weet waar je naartoe werkt, en ook wanneer en wat er nog moet gebeuren. Zonder planning sla je zeker en vast enkele stappen over of verlies je de tijd uit het oog.

3. Maak een budget op

Budget

Ga verrassingen uit de weg door een haalbaar budget op te stellen voor jouw situatie. Hou daarbij zeker rekening met een marge, want (ver)bouwkosten worden nooit op de cent perfect ingeschat. 

Om de druk op je portemonnee wat te verlichten, kan je natuurlijk zelf de handen uit de mouwen steken. Of bekijk de premies waar je recht op hebt, zodat je portemonnee wat kan aandikken.

Offertes vergelijken

renoveren boormachine hamer werktafel
Bron: Sidney Pierce - Unsplash

Om meer zicht te krijgen op je budget, vergelijk je ook best een aantal offertes. Vraag zo’n 4 à 5 offertes aan om een goed beeld te scheppen van wat je aan je renovatie zal besteden. Let op dat je volledige offertes aanvraagt zodat je meerprijzen uitsluit. Kies ook eventueel voor bedrijven in je buurt zodat je voorrijkosten bespaart.

4. Zelf of via een expert

Wat je zelf doet, doe je beter toch? Soms, maar niet altijd. Zelf je renovatie uitvoeren, of met steun van familie en vrienden, kan je heel wat geld uitsparen. Helaas kan je sommige werken niet alleen uitvoeren en moet je beroep op een expert. Dat is dan wel een meerkost voor je budget, maar ze besparen ook heel wat tijd en eventuele problemen achteraf.

Wil je meer inspiratie opdoen? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief!

Ontdek de interessantste premies voor jouw renovatie in 2021

Scroll naar top