Wat mag de bouwsector verwachten in 2021?

2020 is op zijn zachtst uitgedrukt een merkwaardig jaar. We kunnen het dus maar beter de rug toekeren en hopen op wat verandering in 2021. In de bouwsector zal die verandering er alleszins komen, want (ver)bouwen vanaf 1 januari 2021 zal er weer lichtjes anders uitzien.

BEN-norm verplicht voor nieuwbouwwoningen

Vanaf 2021 moeten alle nieuwbouwwoningen voldoen aan de BEN-normen. Die houden in dat een woning haar maximale E-peil en S-peil behaalt, alsook deels energie haalt uit hernieuwbare bronnen. Haalt een BEN-woning, of voluit een bijna-energieneutrale woning, niet voldoende energie uit groene bronnen? Dan wordt het E-peil verstrengd met 10%.

E-peil verstrengd

Van plan om een bouwaanvraag in te dienen in 2021? Hou dan rekening met het E-peil dat gebruikt wordt om het energieverbruik van je woning aan te geven. In 2021 mag je nog maar een E-peil hebben van E30, tegenover E35 het jaar ervoor. Hou je je hier niet aan? Dan mag je je aan een boete verwachten.

Ook voor verbouwers die een ingrijpende energetische renovatie plannen, zakt het E-peil van E70 naar E60.

2021 nieuwe BEN-normen
Bron: Vincent Tantardini - Unsplash

EPC-labelpremie

Koop je een woning die niet voldoet aan de huidige energienormen? Dan kan je beroep doen op een EPC-labelpremie indien je een energetische renovatie plant in de komende vijf jaar. Om je premie te ontvangen moet je na vijf jaar de nieuwe EPC-waarde aantonen. Het bedrag dat je dan ontvangt is afhankelijk van de oorspronkelijke EPC-waarde en de behaalde waarde na de renovatie.

Renteloos lenen tot € 60.000

Nog meer positief nieuws voor mensen die een energetische renovatie inplannen. In 2021 krijgt iedereen die een woning koopt, de mogelijkheid om een renteloze energielening aan te gaan tot wel € 60.000. Het exacte bedrag dat je leent hangt wel af van het EPC-label. Waardeer je je woning op van het label F naar C, dan kan je bijvoorbeeld tot € 30.000 lenen. Verhoog je dat tot label A, dan kom je in aanmerking voor € 60.000.

Premie voor zonnepanelen

In 2021 kan je aanspraak maken op een nieuwe zonnepanelenpremie tot € 1.500. Die premie komt er om investeringen in zonne-energie aantrekkelijk te houden. Opgelet, want je kan maar aanspraak maken op deze premie tot 2024 en je moet voldoen aan enkele voorwaarden:

  • Het is geen uitbreiding van een bestaande installatie
  • Een aannemer plaatst de zonnepanelen
  • De bouwaanvraag van je woning is ingediend voor 1 januari 2014
2021 vernieuwingen zonnepanelen
Bron: Nazrin B-va - Unsplash

Digitale meter

Bij de jaarwisseling wordt er ook van teller gewisseld bij zonnepanelen, want de digitale meter vervangt de terugdraaiende teller.

Bij een terugdraaiende teller werd er geen onderscheid gemaakt tussen de stroom die je van het net haalt en die je erop zet. Als iemand evenveel stroom op het net zet als eraf haalt, heeft die persoon een rekening van 0 euro, maar ze betalen wel nog een kleine bijdrage voor het gebruik van het net (prosumententarief).

De digitale teller maakt wel een onderscheid tussen de stroom die je op het net zet en die je ervan haalt en berekent het prijsverschil tussen de twee. Bijvoorbeeld tijdens zomerdagen duwen eigenaars van zonnepanelen veel stroom op het net, waardoor er een overaanbod is en de energieprijs daalt. Tijdens de winterdagen gebeurt het omgekeerde en halen ze ook energie van het net en stijgt de prijs. De kans bestaat dan dat je moet betalen omdat de prijs van de afgenomen stroom in de regel hoger ligt dan de prijs van de stroomoverschot die je op het net zet. Het prosumententarief vervalt dan wel.

6% btw voor afbraak en heropbouw

Goed nieuws voor iedereen die gaat slopen of heropbouwen. Vanaf 2021 hoef je slechts 6% btw te betalen op al je sloop- en heropbouwwerken in plaats van 21%. Momenteel geldt deze regel in 32 centrumsteden, maar wordt ze dus uitgebreid over het hele grondgebied. Deze maatregel loopt wel slechtst tot 31 december 2022.

2021 vernieuwing sloopwerken
Bron: Lujia Zhang - Unsplash

Premie voor dakisolatie verdwijnt

Minder goed nieuws voor klussers in 2020, want volgend jaar vervalt de premie voor dakisolatie. In 2020 kreeg je nog € 2/m² isolatie.

Verhoogde premie voor asbestverwijdering en isolatie

Wie in 2021 zijn gevel of dak isoleert en daarbij ook de asbestleien, asbesthoudend onderdak of gevel verwijdert, krijgt er een extra premie voor van € 8/m². Deze premie komt er omdat er naar schatting nog zo’n 2,7 miljoen particuliere woningen in Vlaanderen zijn met asbest. Te veel dus!  

Benieuwd aan welke eisen je nog moet voldoen?

Schrijf je in op de maandelijkse nieuwsbrief voor meer weetjes of lees een van onderstaande blogs.

Scroll naar top