Zelf chape maken en plaatsen

Zoals vriendschap soms de basis is voor een relatie, zo is chape ook de perfecte basis voor een nieuwe vloer. Leg jij binnenkort een nieuwe vloer? Dan kan je er maar beter voor zorgen dat je chape meteen goed ligt.

Chape maken

Chape maak je door 1/4e cement te mengen met 3/4e zand. Voor kleine hoeveelheden kan je dat gerust doen op een waterdichte folie, maar grotere hoeveelheden chape meng je best met een betonmolen. Eens je de mengeling van cement en zand stevig hebt omgeroerd, voeg je er water aan toe. De hoeveelheid water hangt wat af van het zand. Is het droog zand, dan voeg je meer water toe dan bij vochtig zand. Als test kan je een beetje van de chape tot een bol knijpen en zien of het geheel niet uit elkaar valt. Als je chape geen geheel blijft, dan is hij nog te droog.

zelf chape leggen betonmolen
Bron: Lucas Pezeta – Pexels

Chape gieten

Eens je mengsel perfect is, kan je het uitgieten op de grond. Zorg ervoor dat de ondergrond stofvrij is en een beetje vochtig. Op die manier kan de chape zich het best hechten. Begin ergens achteraan in een hoekje zodat je op het einde nog makkelijk naar buiten kan.

Om ervoor te zorgen dat je dekvloer waterpas ligt, kan je twee aluminiumprofielen plaatsen op het gewenste niveau in de chape. Deze dienen als rustpunt voor een derde lat waarmee je het oppervlak gladstrijkt. Eenmaal de dekvloer volledig egaal ligt, kan je de twee rustpunten eruit halen. en de gaten opvullen met chape.

Chape drogen

De laatste stap is niet zo uitdagend, want daarbij moet je gewoon wachten tot de chape gedroogd is. Afhankelijk van welk type materiaal je er bovenop legt, hoeft de chape langer of minder lang drogen. Ga ervan uit dat je per centimeter chape zeker zo’n 7 à 10 dagen mag rekenen.

zelf chape leggen
Bron: Rodolfo Quirós - Pexels

Meer renovatietips nodig voor je vloer?

Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief voor maandelijkse tips of lees een van onderstaande blogs.

Scroll naar top