Wat is mijn huis waard?

We moeten allemaal wel het huis uit. Eerst uit hotel mama om je vleugels te spreiden, dan misschien omdat de gezinssituatie of werksituatie verandert. Maar hoeveel is je woning dan waard als je verhuist? Woningwaarde is natuurlijk geen exacte wetenschap, maar lang leve de schatting! We zetten hieronder nog even op een rijtje welke factoren je woningwaarde beïnvloeden. 

Gedwongen of ongedwongen verkoop?

De waarde van je huis hangt ten eerste af van de verkoopsmethode en de omstandigheden. Moet door omstandigheden je huis rap verkocht worden, dan is de verkoopsperiode ook veel korter, waardoor de makelaar er automatisch een lagere prijs voor zal schatten. Dat is een gedwongen verkoop.

Heb je wel zeeën van tijd, dan heb je een ongedwongen verkoop. Hierbij spreken we van de veilbare waarde. Je huis zal dus ook niet aan een lagere prijs verkocht worden. 

bordje met huis te koop

Welke factoren spelen een rol?

  • Perceel- en bewoonbare oppervlakte: je oppervlakte is de grootste bepaler van je woningwaarde.
  • Ligging: De locatie van je woning kan je prijs ook enorm beïnvloeden. Ligt je woning bijvoorbeeld in een populaire locatie, dan zal je huis ook meer opleveren. Een goede bereikbaarheid en veel faciliteiten in de buurt zijn daarom grote pluspunten.
  • Type bebouwing: Gaat het om een open, gesloten of halfopen bebouwing? Open bebouwing verkoopt meestal aan een hoger prijskaartje.
  • Type woning: voorkoop je een appartement, huis, of villa?
  • Afwerking: de kwaliteit van de afwerking en hoeveel afgewerkt is, speelt ook een factor. Je hebt thuis waarschijnlijk zelf nog wel een paar hoekjes die nog niet volledig zijn afgewerkt, maar weet dat een verkoper hierop afknapt.
  • Energiezuinigheid: de laatste jaren heeft energiezuinigheid steeds aan belangstelling gewonnen. Woningen met een goede EPC-waarde, die regenwater gebruiken en driedubbel glas hebben, stijgen daarom in waarde.

De factoren hierboven vermeld zijn natuurlijk nog relatief objectieve factoren. Een koper is echter subjectiever ingesteld. Er zijn wel al tal aan onderzoeken geweest die deze subjectieve factoren in kaart hebben gesteld. De Standaard heeft bijvoorbeeld een mooi kaartje gemaakt met zo’n overzicht.  

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Scroll naar top