Opgeruimd staat netjes

Opgeruimd staat netjes. Nochtans, dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want vaak kruipt er heel wat tijd en energie in opruimen. Bij sommigen zit dit taakje in hun wekelijkse programma gebrand, anderen hebben hier wat meer moeite mee. Alle hulp is voor hen dus zeker welkom! 

Opruimen is organiseren

Je ziet het volledig zitten om je kamer op te ruimen, maar een half uur later ligt ze er eigenlijk slordiger bij… We feel you. Daarom is het handig om stap per stap te werken. Neem bijvoorbeeld eerst de lade van je bureau onder handen, kuis dan de tweede lade uit en ten slotte de derde. Verplaats je daarna naar de kleerkast en begin met je T-shirts, dan je broeken, etc. Op deze manier ga je veel efficiënter te werk en bespaar je zeeën van tijd bij het opruimen. 

Rommelige kamer

Opruimen is sorteren

Tijdens je grote opruimactie kan je je spullen best sorteren in drie categorieën: houden, weggooien of weggeven.

Spullen die je blij maken en waar je veel waarde aan hecht zijn natuurlijk blijvers. Items die kapot zijn kan je meteen in de vuilbak gooien. Maar dan kom je in een grijze zone met spullen waar je het niet goed van weet. Het meeste van deze spullen kan je waarschijnlijk omschrijven als ‘dit-zou-later-waarschijnlijk-nog-wel-eens-van-pas-kunnen-komen’-spullen. Het merendeel hiervan heb je waarschijnlijk al jaren niet meer gebruikt of ga je niet meer gebruiken. Je hoeft ze daarom niet meteen in de vuilbak te gooien omdat ze nog in goede staat zijn, maar geef ze wel weg aan andere mensen. Zo help je anderen en maak je jezelf gelukkiger. En je huis is opgeruimd! 

Opgeruimde en strakke kamer

Opgeruimd staat netjes

Nu je eindelijk het kaf van het koren hebt gescheiden is het tijd om je spullen terug weg te leggen of van een plaatsje te voorzien. Geef ze meteen een vaste plek zodat je volgende keer weet waar je sleutels of belangrijke brieven liggen. 

In een proper thuis wonen, betekent ook dat je het proper moet houden. Plan daarom elke dag een paar minuutjes in om iets op te ruimen. Op die manier stapelt rommel zich niet op. Een belangrijke aspect is ook om kleine dingetjes meteen op te ruimen. Leg bijvoorbeeld de tandpasta meteen weg nadat je je tanden hebt gepoetst, of laat geen kookpotten op het vuur staan als je net gekookt hebt. 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Scroll naar top