Wabi sabi, perfect onvolmaakt

Wabi wat? Wabi sabi! Niet het groene goedje dat je bij sushi krijgt, maar wabi sabi is wel een even pittige interieurtrend die is overgewaaid van Japan.

Wat is wabi sabi?

Wabi sabi is een eeuwenoude Japanse (levens)stijl die je kennis laat maken met de schoonheid van imperfectie. Wabi sabi kent eigenlijk geen regels, maar gaat vooral over het inzien van de onvolmaaktheid en deze accepteren.

Wabi sabi bestaat uit… wabi en sabi (obviously). Wabi staat voor de eenvoud, soberheid en rust. Deze rust is niet te interpreteren als tot 12u in je bed liggen omdat je een kater hebt. Wel rust als moment voor jezelf, weg van het drukke leven. Sabi gaat dan weer over de acceptatie dat alles tijdelijk is. Het betekent dat je je niet verzet tegen vergane glories, maar ze net accepteert. Samen vormen ze wabi sabi: de schoonheid zien in imperfectie. 

Hoe pas ik wabi sabi toe in mijn interieur?

Hoe verleidelijk het soms ook is om nieuwe spulletjes te kopen, om wabi sabi te creëren hou je je best in en steun je op deze drie pijlers: asymmetrie, natuur en bescheidenheid. Hieronder vind je nog een paar richtlijnen:

  • Alle strakke ontwerpenen objecten horen bij wabi sabi niet echt thuis. Je kiest dus best voorwerpen met een verhaal, hier en daar een barst of wat blutsen.
  • Ga voor natuurlijke materialen in huis zoals een houten vloer of linnen gordijnen.
  • Laat de ruwe accenten in je huis zoals ze zijn. Een bakstenen muur of houten balken zijn ideaal!
mok op boek over wabi sabi

Wabi sabi in je interieur gaat dus vooral om minimalisme en een terugkeer naar de essentie van spullen. Out with the new, in with the old.  

Wil je nog meer inspiratie opdoen met andere interieurtrends?

Schrijf je dan in op onze maandelijkse nieuwsbrief of lees een van onderstaande blogs.

Scroll naar top