Tips als je je eerste woning koopt

Is het hoog tijd om moeders nest te verlaten en zelf uit te vliegen? Dan kan je best met een paar dingen rekening houden. Je koopt ten slotte niet elke dag een huis. 

Kijk naar de ligging

Je toekomstig (droom)huis is de plaats waar je jaren zal eten, slapen en thuiskomen. Zorg er dus voor dat je die jaren ook in een goede buurt woont. Maak daarom al eens een checklist van wat in de nabije omgeving moet liggen van je huis zoals scholen, supermarkten en je werk.

Ten slotte kan je ook al eens aanbellen bij de buren om te vragen hoe de buurt is. Op die manier kan je eens een babbeltje slaan en weet je meteen of je buur je beste vriend wordt! Of net niet. 

vogelperspectief huizen

Algemene toestand woning

Ideale buurt gevonden? Top! Nu hopelijk ook de ideale woning. Schrik zeker niet van de eventueel paarse muur in de woonkamer. Een likje verf is gemakkelijk aangebracht. Kijk liever naar problemen zoals vochtplekken, ramen met enkele beglazing, tochtgaten, etc. Vraag ook naar de EPC-waarde van het huis om te weten of je je blauw zal betalen eens je de energiefactuur ontvangt. 

Professional

Ben je zelf geen handige harry en weet je eigenlijk totaal niet waar je op moet letten als je je eerste huis aankoopt? Dan kan je altijd een specialist meenemen. Ze kunnen al vlug eens kijken naar de verwarming of loodgieterij. 

voordeuren die aan elkaar grenzen in pastelkleur

Andere kosten

Kijk niet enkel naar de vraagprijs van het huis. De effectieve kosten die je zal maken zijn groter. Zo moet je bijvoorbeeld rekening houden met de notariskosten en onroerende voorheffing.

Vraag ook eens een bouwkundig keuringsrapport aan. Dat rapport maakt duidelijk wat de mankementjes van het huis zijn zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Je kan dan al ongeveer berekenen wat de herstellingswerken zullen kosten.

Visite n°2

Een woning maar één keer bezichtigen is niet voldoende. Durf gerust een tweede of derde keer binnenspringen. Kom je meerdere malen terug? Doe het dan op verschillende tijdstippen. Op de ene dag is het misschien ontzettend rustig in de straat, maar heb je woensdagnamiddag last van gillende kinderen door de sportclub om de hoek. Je hoeft daarom niet per se het huis alleen te bezoeken, maak gerust ook een wandelingtje in de buurt

Nog meer hulp nodig bij een woning kopen?

Met onderstaande blogs zetten we je graag op weg richting je eerste huis. Of schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg maandelijks tips.

Scroll naar top