Welk type vloerverwarming kies ik uit?

Uit je bed komen en meteen je blote voeten op een koude vloer plaatsen. Bah! Gelukkig bestaat er zoiets als vloerverwarming, een chauffage onder de grond die je hele huis verwarmt met stralingswarmte. Geen last meer van de kouden voeten van je partner, wel een optimaal comfort en energiezuinige warmte!

Waarom vloerverwarming kiezen?

Een grote troef van vloerverwarming is dat je energiefactuur een pakje lager zal zijn dan voordien. Dat komt omdat je woning wordt verwarmd via een buizensysteem onder de grond waar water doorstroomt van ongeveer 35°C, veel lager dan bij een gewone cv-ketel waar de watertemperatuur soms stijgt tot wel 80°C. Omdat het water dus minder verwarmt dient te worden, bespaar je ook heel wat energie uit.

Daarnaast zorgt vloerverwarming ook voor een gelijkmatige verdeling van de warmte. De buizen worden op gelijke afstand van elkaar geplaatst zodat ook de warmte gelijkmatig verdeeld wordt.

vloerverwarming visgraat parker
Bron: DDP - Unsplash

Soorten vloerverwarming

Vloerverwarming via nat systeem

Een nat systeem als vloerverwarming bestaat uit 4 onderdelen: een isolatielaag, de verwarmingsbuizen, de chape en een wapeningsnet. Als eerste wordt de isolatielaag gelegd zodat er geen warmte aan de onderkant verloren gaat. Op die laag komen de verwarmingsbuizen van de vloerverwarming waarop de chape wordt gestort. Omdat de chape nog moet worden gestort (en dus nat is), spreken we van een nat systeem. Ten slotte wordt er in de chape een wapeningsnet geïntegreerd zodat de dekvloer niet gaat uitzetten als de buizen, en dus ook de chape, warm worden. In totaal moet je rekening houden met een hoogteverschil van 16 tot 20 cm om vloerverwarming via een nat systeem te leggen. Dat niveauverschil en de natte chape maakt het enkel mogelijk om deze techniek toe te passen in een nieuwbouw of een renovatieproject met voldoende bouwhoogte.

Vloerverwarming via droog systeem

Bij een droog systeem is de chape al gestort en gedroogd. Er is dus geen mogelijkheid meer om de buizen onder de chape aan te brengen, zonder de hele dekvloer eruit te halen en opnieuw te leggen. Gelukkig bestaan er ook isolatieplaten van piepschuim of polystyreen waarop de buizen al zijn bevestigd. Die platen zorgen ervoor dat de warmte niet langs de onderkant verloren gaat en dat de dekvloer niet uitzet. Bovendien zitten de verwarmingsbuizen dan veel dichter bij de bestaande vloer, waardoor er ook rapper warmteafgifte ontstaat. Voor vloerverwarming via een droog systeem moet je ook met minder opbouwhoogte rekening houden omdat zo’n plaat maar zo’n 6cm hoogte inneemt.

vloerverwarming parket vloer
Bron: Thanos Pal - Unsplash

Vloerverwarming infrezen

Je vloerverwarming infrezen is eigenlijk ook een droog systeem, maar een andere aanpak. In plaats van platen op de dekvloer te leggen, worden er nu sleuven in de bestaande dekvloer gefreesd waarin de verwarmingsbuizen kunnen worden bevestigd. Wederom is er hier rapper warmteafgifte omdat ze dichter bij de vloer liggen. Deze methode wordt vooral gebruikt bij cascoprojecten of bestaande woningen waar al een dekvloer ligt.

Elektrische vloerverwarming

Dit type vloerverwarming wordt meestal gebruikt als bijverwarming en niet om een hele ruimte te verwarmen het ganse jaar door. Ideale locaties daarvoor zijn bijvoorbeeld de badkamer of garage. Je hebt in feite drie verschillende elektrische vloerverwarmingssystemen:

  • verwarming met matten
  • verwarming met elektrische kabels
  • verwarming met elektrisch foliesysteem

Elk type verwarming heeft zo zijn voordeel, maar het grootste voordeel bij elektrische vloerverwarming is dat het gemakkelijk is te installeren en ook niet al te duur is. Maar elektrische vloerverwarming is dus niet ideaal voor ruimtes die constant verwarmd moeten worden, want dan kan je wel eens verschieten van je energiefactuur.

Benieuwd naar andere verwarmingssystemen?

Je leest er meer over in onze blog of in onze maandelijkse nieuwsbrief

Scroll naar top