Duurzaam verwarmen zonder gas

Duurzaam verwarmen is niet weg te denken bij een groene toekomst. En verwarmen op (aard)gas past ook niet meer in dat plaatje. Bovendien zijn de stijgende gasprijzen een reden te meer om over te schakelen op een alternatieve manier van verwarmen. Daarom hebben we 3 manieren opgelijst hoe je duurzaam kan verwarmen zonder gas.

Duurzaam verwarmen met een warmtepomp

Van duurzame verwarming via warmtepompen heb je waarschijnlijk al gehoord, maar herhaling kan nooit kwaad. Een warmtepomp haalt zijn energie uit de omgeving en zet die om in warmte. Via een gesloten systeem met koelvloeistof wordt die warmte getransporteerd door je woning. Dankzij het lage kookpunt van koelvloeistof verdampt deze als ze in contact komt met de warmte uit de grond, lucht of water. Die damp komt in een compressor terecht waar het wordt samengeperst en stijgt in temperatuur. Nadien vindt het zijn weg richting jouw verwarming. Na de warmte-afgifte wordt de druk opnieuw verlaagd zodat de koelvloeistof terug afkoelt en de cyclus opnieuw kan beginnen.

boiler - duurzaam verwarmen zonder gas
Bron: Sies Kranen - Unsplash

Duurzaam verwarmen met een zonneboiler

Een tweede optie om duurzaam te verwarmen is een zonneboiler. Die haalt zijn warmte uit de zon en bestaat uit een collector en een voorraadvat. De collector is een plaat op je dak met buizen waar een vloeistof doorloopt. Die vloeistof warmt op door de zon en geeft zijn warmte af aan het water in het voorraadvat. Een optimale werking van je zonneboiler heb je dan ook op de middag, terwijl je eigenlijk het meeste water gebruikt in de ochtend en avond. Daarom worden zonneboilers nu vooral nog maar gebruikt voor sanitaire doeleinden.

Er is wel de mogelijkheid om je zonneboiler ook aan te sluiten op een cv-ketel zodat die kan bijspringen op koudere of bewolkte dagen. Dat maakt je verwarming dan natuurlijk weer iets minder duurzaam.

Radiator - duurzaam verwarmen zonder gas
Bron: Bernard Hermant - Unsplash

Duurzaam verwarmen met een warmtenet

Een derde duurzame verwarmingsoptie is gebruik maken van een warmtenet. Je kan het vergelijken met een soort cv-ketel, maar die verspreid is over een hele gemeente, stad, wijk, etc. De bron van een warmtenet komt van warmtecentrale of grote fabrieken die restwarmte produceren. Via een ondergrondse leidingen wordt die warmte afgegeven aan woningen die op het warmtenet zijn aangesloten. Een warmtenet is daarom niet voor iedere woning haalbaar en is een werk van lange adem om te voltooien.

Wil je meer weten over duurzame energie?

Samen zijn we op weg naar en groene toekomst. Lees daarom onze blogs met groene alternatieven voor energie of schrijf je in op onze maandelijkse nieuwsbrief.

Scroll naar top