Vermijd deze 6 fouten bij tegels leggen

Tegels uitkiezen, je oude vloer uitbreken, je nieuwe tegels leggen. Het is een heel klusje zo een nieuwe vloer! Ga je de uitdaging aan om alleen je tegelvloer te leggen? Zorg er dan zeker voor dat je deze 6 veelgemaakte fouten niet maakt.

Fout 1: tegelkeuze

Tegels zijn tegels, toch? Voor een niet-geoefend oog misschien wel, maar een expert zal daar anders over oordelen. Kenners houden bijvoorbeeld ook rekening met het gewicht dat erop komt te staan, hoeveel personen de tegelvloer belopen, of het voor een persoonlijke ruimte of winkelruimte is bedoeld, etc. Heel wat dingen dus om in het achterhoofd te houden bij tegels leggen.

tegels
Bron: Bekky Bekks - unsplash

Fout 2: te natte vloer

Tijd heelt alle wonden, behalve de wonde die je vloer oploopt als je dekvloer niet lang genoeg droogt. De standaardregel bij regen- en winddichte ruimtes is dat de dekvloer ten minste 4 weken droogt. In een open ruimte reken je daarvoor best wat extra tijd bij. Daarnaast hangt de droogtijd ook nog af van de dikte van de dekvloer. Hoe dikker, hoe langer de droogtijd. Voor een dekvloer hoger dan 5cm moet je per extra centimeter twee weken droogtijd rekenen.

Fout 3: ongelijke dekvloer

Heb je je dekvloer gelegd, controleer dan altijd of deze ook volledig vlak ligt. Vooral in de hoekjes of aan de deur kan gemakkelijk een hoogteverschil optreden. Zulk hoogteverschil kan je controleren door een waterpas of paslat vanuit de hoeken naar het midden te leggen. Zit je toch met een klein hoogteverschil, dan kan egalisatiemortel een handje helpen.

Fout 4: tegels niet ontvetten

Een volledige vloer uitbreken om nieuwe tegels te leggen kost heel wat tijd, moeite en geld. Daarom kan het handig zijn om je tegels boven op je oude vloer te leggen. Pas je deze werkwijze toe, dan mag je niet vergeten om je vloer te ontvetten. Daarna kan je eventueel nog een primer aanbrengen voor een betere hechting. Zijn je vloeren ontvet en geprimed? Wacht dan nog 24 uur alvorens je tegels te verlijmen.

Fout 5: te snel voegen

Eens je tegels er liggen, wil je natuurlijk meteen de laatste puntjes op de i zetten door ze te voegen. Maar probeer je toch in te houden! Nadat de tegels zijn gelegd wacht je nog minstens 36 – 48 uur zodat de lijm goed kan opdrogen. Doe je dit niet en loop je over je tegels om te beginnen voegen, dan kan het zijn dat je tegels terug loskomen, verschuiven en de vloer niet meer effen is.

tegelvloer
Bron: Architectural design architect carpet – unsplash

Fout 6: onvoldoende onderhoud

Je dekvloer is droog en effen, je tegels zijn gelegd en gevoegd, dan is de laatste stap een onderhoudsbeurt. Na de vele uren werk blijft er vaak nog een cementsluier achter op de tegels. Ga er even met een speciaal product over en dan kan je eindelijk genieten van al die uren werk!

Kan je nog meer hulp gebruiken bij vloeren?

Lees dan een van onderstaande blogs of schrijf je in op de nieuwsbrief en ontvang maandelijks tips

Scroll naar top